Η Interstellar Technologies Inc., μια ιαπωνική νεοσύστατη επιχείρηση, εμβαθύνει σε μη συμβατικές εναλλακτικές λύσεις καυσίμων πυραύλων. Στα πρώτα της βήματα, η εταιρεία εγκαινιάζει με επιτυχία έναν διαστημικό πυραυλοκινητήρα με την ονομασία ZERO, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με κοπριά αγελάδας.
Ο θάλαμος καύσης υψηλής απόδοσης ολοκλήρωσε μια στατική δοκιμή πυροδότησης διάρκειας 10 δευτερολέπτων. Αυτό απέδειξε ότι το υγρό βιομεθάνιο που προέρχεται από την κοπριά αγελάδων μπορεί να τροφοδοτήσει έναν πυραυλοκινητήρα. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter επιβεβαιώνουν την επιτυχία της στατικής δοκιμής, παρουσιάζοντας έναν ισχυρό πίδακα μπλε φλόγας.
https://twitter.com/istellartech_en/status/1732896562148524415
Η νεοσύστατη επιχείρηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αρκετές πρόσθετες δοκιμές του διαστημικού πυραυλοκινητήρα ZERO πριν από τον Ιανουάριο, αναμένοντας να είναι ικανός να προωθήσει μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Αν και η προοπτική της χρήσης χημικών ουσιών που προέρχονται από κοπριά είναι πρωτοποριακή, η πρόκληση έγκειται στην κάλυψη των απαιτήσεων ισχύος και καυσίμων που απαιτούνται για την εκτόξευση διαστημοπλοίων όπως η κάψουλα Orion της NASA.
Εκτός από τον τεχνολογικό ενθουσιασμό, η κίνηση προς τα εναλλακτικά καύσιμα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι μεγάλες εταιρείες εκτόξευσης πυραύλων, όπως η SpaceX, χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο κηροζίνη και οξυγόνο, συμβάλλοντας σε εκπομπές που αφήνουν σωματίδια μαύρης αιθάλης στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Τα σωματίδια αυτά μπορεί να παραμείνουν για χρόνια, επηρεάζοντας ενδεχομένως την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη βλάβη της στιβάδας του όζοντος. Η ανάπτυξη κινητήρων όπως ο ZERO, που λειτουργούν χωρίς τέτοιες σκληρές χημικές ουσίες, υπόσχεται πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εξερεύνηση του διαστήματος στο μέλλον.
Η Κίνα στέλνει στο διάστημα τον πρώτο πύραυλο μεθανίου με φορτίο [Βίντεο]
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.