Για να υποστηρίξει ένα ουράνιο σώμα τη ζωή, είναι γνωστό το συμβατικό τρίπτυχο νερό, ζεστασιά και τροφή. Ωστόσο, ο επιστήμονας Luigi Petraccone από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία εισάγει μια νέα παράμετρο στην εξίσωση της κατοικησιμότητας: την “εντροπία”.
Η έρευνα του Petraccone εμβαθύνει στην πλανητική εντροπία, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην “πλανητική παραγωγή εντροπίας” (PEP) ως καθοριστικό παράγοντα της ικανότητας ενός πλανήτη να διατηρήσει και να προωθήσει πολύπλοκη ζωή.
Σε μια εργασία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Petraccone υπογραμμίζει τη σημασία της παραγωγής εντροπίας μιας βιόσφαιρας, η οποία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη και την επέκταση της ζωής σε αυτήν. Όσο υψηλότερη είναι η PEP, τόσο πιο πιθανό είναι ένας πλανήτης να φιλοξενεί περίπλοκα συστήματα ζωής, καθιστώντας τον ελκυστικό στόχο για εξερεύνηση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η χημική σύνθεση της ζωής, είτε πρόκειται για άνθρακα, πυρίτιο ή άλλο στοιχείο, θεωρείται δευτερεύουσα – η έμφαση δίνεται στην εξέλιξη της ζωής προς την αυξανόμενη πολυπλοκότητα.
Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται στην πρόσκρουση αστεροειδούς
Η εντροπία, στη σφαίρα της βιολογίας, εκδηλώνεται μέσα στα συστήματα ενός πλανήτη που συμβάλλουν στη ζωή. Ο Petraccone θεωρεί ότι η παραγωγή εντροπίας είναι ανάλογη της ικανότητας ενός συστήματος να διαχέει την ελεύθερη ενέργεια, οδηγώντας στην εμφάνιση και την εξέλιξη πολύπλοκων αυτοοργανωτικών δομών.
Κατά συνέπεια, η PEP γίνεται μια κομβική μετρική για τους επιστήμονες ώστε να εντοπίσουν δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες, τονίζοντας ότι οι πλανήτες που ευνοούν πιο πολύπλοκες και δυναμικές μορφές ζωής χαρακτηρίζονται από υψηλότερες τιμές PEP.
Η εφαρμογή της PEP στην αναζήτηση ζωής προϋποθέτει την εξέταση της θέσης ενός πλανήτη εντός της κατοικήσιμης ζώνης (CHZ) και των θερμοδυναμικών διακυμάνσεων μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών άκρων της. Το εσωτερικό άκρο της CHZ θεωρείται πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη πολύπλοκων βιοσφαιρών.
Οι υπολογισμοί του Petraccone, εφαρμοσμένοι σε προτεινόμενους κατοικήσιμους πλανήτες, φωτίζουν τη δυνητική κατοικησιμότητα πλανητών που μοιάζουν με τη Γη εντός συγκεκριμένων παραμέτρων θερμοκρασίας και τροχιάς.
Ο Petraccone εισάγει την έννοια της “εντροπικής κατοικήσιμης ζώνης” (EHZ) με βάση την τιμή PEP της Γης, παρέχοντας στους επιστήμονες μια ρεαλιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση της δυνητικής κατοικήσιμότητας των εξωπλανητών.
Η χρήση της PEP και της EHZ ως κριτηρίων για την αξιολόγηση των κόσμων προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ιεράρχηση των στόχων προς περαιτέρω μελέτη μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των εξωπλανητών που ανακαλύπτονται.
Η μεθοδολογία αυτή πλεονεκτεί καθώς δεν απαιτεί υποθέσεις σχετικά με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ή τις χημικές βάσεις της ζωής σε έναν δεδομένο πλανήτη, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και προσαρμόσιμη προσέγγιση για την αξιολόγηση της κατοικησιμότητας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.