Πριν από λίγο καιρό, οι τεχνολογικοί περιορισμοί υποχρέωναν τους δημιουργούς animation και τους ερευνητές να δημιουργούν ανθρωπόμορφα πρόσωπα που έμοιαζαν κάπως “λάθος”. Ταινίες όπως το Πολικό Εξπρές του 2004 προκάλεσαν δυσφορία λόγω των χαρακτήρων που είχαν πρόσωπα που έμοιαζαν με ανθρώπους, αλλά ήταν κάπως αλλόκοτα. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν τεχνητά πρόσωπα ή ρομπότ πλησιάζουν πολύ την ανθρώπινη μορφή αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημάδια τεχνητότητας, προκαλώντας δυσφορία ή αποστροφή.
Πρόσφατα βήματα στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν γεφυρώσει με επιτυχία τις διαφορές που υπήρχαν και έκαναν αυτά τα πρόσωπα να δείχνουν αλλόκοτα. Τα συνθετικά πρόσωπα πλέον ανταγωνίζονται ή και ξεπερνούν τα γνήσια σε ρεαλισμό. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το ThisPersonDoesNotExist.com, όπου ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, συγκεκριμένα ένα “generative adversarial network” (GAN), παράγει απεριόριστες εικόνες ανύπαρκτων προσώπων.
Αποτελούμενο από δύο νευρωνικά δίκτυα, το GAN ανταγωνίζεται καθώς το ένα δίκτυο παράγει αληθοφανή πρόσωπα και το άλλο διακρίνει τα πραγματικά από τα ψεύτικα. Μέσω συνεχούς βελτίωσης, η γεννήτρια μαθαίνει να δημιουργεί ολοένα και πιο πειστικές εικόνες. Οι μελέτες αποκαλύπτουν την πρόκληση στη διάκριση μεταξύ συνθετικών και πραγματικών προσώπων. Οι συμμετέχοντες τα αναγνώρισαν σωστά μόνο στο 48,2% των περιπτώσεων, ελαφρώς χειρότερα από την τυχαία μαντεψιά. Επιπλέον, τα συνθετικά πρόσωπα αξιολογήθηκαν συχνά ως πιο αξιόπιστα από τα πραγματικά.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή προέκυψε στις μελέτες EEG. Αν και οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν συνειδητά να διακρίνουν τα συνθετικά από τα πραγματικά πρόσωπα, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα, ιδιαίτερα η συνιστώσα N170, υποδήλωνε μια λεπτή διάκριση. Αυτή η συνιστώσα, που είναι ευαίσθητη στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, υποδήλωνε ότι τα συνθετικά πρόσωπα μπορεί να διαφέρουν διακριτικά όσον αφορά τις αποστάσεις των χαρακτηριστικών.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν μια διαφορά μεταξύ της συνειδητής αντίληψης και της υποσυνείδητης αναγνώρισης, παρόμοια με φαινόμενα όπως η τυφλή όραση στην ψυχολογία. Με τα συνθετικά πρόσωπα να γίνονται δυσδιάκριτα από τα πραγματικά, δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κατάχρηση σε ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ και παραπληροφόρηση. Η θέσπιση εγγυήσεων και προληπτικών μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των ηθικών επιπτώσεων της προηγμένης τεχνολογίας AI.
Αν έδωσες σημασία στην λεζάντα της εικόνας, τότε τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Π Σ Σ Π Σ Π
Σ Π Π Σ Π Π
Π Σ Π Π Π Σ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.