Το 2018, η αποστολή Kepler της NASA ολοκλήρωσε τη σχεδόν δεκαετή αναζήτηση πλανητών, αποδίδοντας έναν πλούτο δεδομένων που συνεχίζει να γοητεύει τους επιστήμονες που ασχολούνται με εξωπλανήτες. Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ερεύνησε τον ωκεανό δεδομένων του Kepler και αποκάλυψε ένα συναρπαστικό σύστημα επτά πλανητών.

Το σύστημα αυτό περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται Kepler 385, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 4.670 ετών φωτός. Αν και ορισμένοι από τους πλανήτες του είχαν επιβεβαιωθεί το 2014, άλλοι ήταν υποψήφιοι που περίμεναν την επικύρωση. Μέσω σχολαστικής ανάλυσης και επικαιροποιημένων μεθοδολογιών, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τώρα ολόκληρο το σύνολο των πλανητών και αποκάλυψαν νέες γνώσεις για αυτό το εξαιρετικό σύστημα.

NASA Kepler 385

Όλα περιγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο με τίτλο “Updated Catalog of Kepler Planet Candidates: Focus on Accuracy and Orbital Periods”, με επικεφαλής τον Jack Lissauer από το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA. Η μελέτη αυτή θα κοσμήσει σύντομα τις σελίδες του Journal of Planetary Science. Ο Lissauer τόνισε την ακρίβεια των ευρημάτων τους, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Kepler στη διεύρυνση της κατανόησής μας για τους εξωπλανήτες.

Το πλανητικό σύστημα Kepler 385, με τους επτά πλανήτες που βρίσκονται αξιοσημείωτα κοντά στο άστρο τους, ξεχωρίζει ανάμεσα στα καταγεγραμμένα συστήματα. Παρόλο που και οι επτά πλανήτες είναι μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα, διαφέρουν ως προς τη σύνθεσή τους. Το εσωτερικότερο δίδυμο αποτελείται πιθανότατα από βραχώδεις πλανήτες, ίσως με λεπτές ατμόσφαιρες. Αντίθετα, οι υπόλοιποι πέντε είναι σημαντικά μεγαλύτεροι, διαθέτοντας παχιά ατμόσφαιρα.

Αυτός ο επικαιροποιημένος κατάλογος δεν προβάλλει μόνο τον Kepler 385. Περιλαμβάνει μια πληθώρα πληροφοριών για περίπου 4.400 υποψήφιους πλανήτες και 700 πολυπλανητικά συστήματα. Οι σχολαστικές μετρήσεις των αστέρων-ξενιστών, κυρίως με τη βοήθεια του διαστημικού σκάφους Gaia της ESA, επέτρεψαν στους επιστήμονες να εμβαθύνουν στις διάρκειες διέλευσης, ρίχνοντας φως στις κατανομές και τις εκκεντρότητες των εξωπλανητών.

Αυτό που κάνει αυτή την έρευνα να ξεχωρίζει είναι η άμεση, ανεξάρτητη από μοντέλα αποκάλυψη, ότι τα συστήματα με περισσότερους διερχόμενους πλανήτες τείνουν να διαθέτουν πιο κυκλικές τροχιές. Έτσι αμφισβητεί τα προηγούμενα περίπλοκα μοντέλα.

NASA Kepler 385

Παρά τις ενδιαφέρουσες ιδιότητές του, οι πλανήτες του συστήματος Kepler 385 απέχουν πολύ από το να είναι κατοικήσιμοι, καθώς λούζονται από έντονη ακτινοβολία μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην έρευνα των εξωπλανητών, παρουσιάζοντας έναν πλήρη και ακριβή κατάλογο, συμβάλλοντας διαχρονικά στην κατανόηση αυτών των μακρινών κόσμων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.