Μετά από μια παύση άνω των 50 ετών, οι Beatles παρουσίασαν πρόσφατα το τελευταίο τους τραγούδι, το “Now and Then”, μια παραγωγή που ενσωματώνει τεχνολογία AI. Το κομμάτι προήλθε από μια κασέτα demo που ηχογράφησε ο John Lennon το 1978 στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη και σηματοδοτεί την τελευταία συλλογική προσπάθεια και των τεσσάρων αρχικών μελών του συγκροτήματος.

Οι Beatles, διάσημα είδωλα της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του 1960, διαλύθηκαν το 1970 μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους ολοκληρωμένου άλμπουμ, Let It Be. Μετά την τραγική δολοφονία του John Lennon το 1980, δύο ακυκλοφόρητα μέχρι τότε τραγούδια, το “Real Love” και το “Free as a Bird”, αποκαλύφθηκαν από παλιά demo με τα φωνητικά του Lennon και κυκλοφόρησαν το 1995. Ο Paul McCartney και ο Ringo Starr, τα εναπομείναντα επιζώντα μέλη, συνέχισαν την πορεία τους μετά το θάνατο του George Harrison το 2001 λόγω καρκίνου του πνεύμονα.

Η ανακοίνωση του “τελευταίου” τραγουδιού των Beatles, που αποκαλύφθηκε από τον Sir Paul McCartney τον Ιούνιο, προκάλεσε ένα μείγμα ενθουσιασμού και επιφυλακτικότητας μεταξύ των οπαδών. Σε αντίθεση με τυπικά “χαμένα” κομμάτια ή ηχογραφήσεις άλλων συγκροτημάτων, το νέο αυτό single χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα AI για να “εξαγάγει” και να βελτιώσει τα φωνητικά του John Lennon. Ένα εξειδικευμένο νευρωνικό δίκτυο απομόνωσε τη φωνή του Lennon και την αναδημιούργησε ρεαλιστικά συνθέτοντάς την με εκπαιδευμένα δείγματα της φωνής και των οργάνων του.

Συγχωνεύοντας τον απομονωμένο ήχο της κασέτας με υπάρχοντα δείγματα φωνής, η τεχνητή νοημοσύνη συμπλήρωσε τα πιο αδύναμα τμήματα της ηχογράφησης με συνθετικές προσεγγίσεις της φωνής του Lennon. Αν και δεν ήταν μια ακριβής αντιγραφή της φωνής του Lennon, το αποτέλεσμα πλησίασε εντυπωσιακά σε αυτή.

Ο McCartney και ο Ringo Starr συνάντησαν για πρώτη φορά αυτή την τεχνολογία AI κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ντοκιμαντέρ του Peter Jackson για το 2021, The Beatles: Get Back. Αναφερόμενο ως MAL, το πρόγραμμα απομόνωσε φωνές από διάφορες ηχογραφήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Get Back, αποκαλύπτοντας συνομιλίες μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, των παραγωγών και των φίλων.

Οι προσπάθειες για την ηχογράφηση του “Now and Then” χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, με τον George Harrison να αρνείται τη συμμετοχή λόγω δυσαρέσκειας με τις φωνητικές ηχογραφήσεις του Lennon, θεωρώντας τες “γαμημένα σκουπίδια”, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του McCartney από παλαιότερη συνέντευξη.

Ακούγοντας το κομμάτι, μπορεί κανείς να συμπάσχει με την οπτική γωνία του Harrison. Αν και η σύνθεση είναι υγιής, το “Now and Then” μοιάζει περισσότερο με B-side παρά με ένα αγαπημένο single των Beatles. Παρά τη συνδρομή της AI, τα “φωνητικά” του Lennon έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη σύγχρονη ενορχήστρωση και ορισμένες φορές ακούγονται αρκετά λάθος και χαμηλής ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι χρησιμεύει ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα του εξελισσόμενου τοπίου της τεχνολογίας AI σε δημιουργικές προσπάθειες, προμηνύοντας δυνητικά διχαστικά έργα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.