Η ζωή ενός άστρου διαρκεί πολλά χρόνια. Όλα όμως ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο – ως τεράστια νέφη αερίων, σκόνης και διαφόρων άλλων τύπων θραυσμάτων. Oνομάζονται νεφελώματα, και υπάρχουν για εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουν να καταρρέουν και να δημιουργούν ένα αστέρι.

Καθώς το σχήμα και η δομή ενός νεφελώματος αλλάζει κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, αυτό αρχίζει σιγά σιγά να συρρικνώνεται, να περιστρέφεται ταχύτερα και να θερμαίνεται μέχρι να εμφανιστεί ένας πυρακτωμένος πυρήνας που ονομάζεται πρωτοαστέρι.

Μόλις σχηματιστεί ο πρωτοαστέρας, περνάει τις επόμενες χιλιετίες συνεχίζοντας να θερμαίνεται και να έλκει όλο και περισσότερη ύλη προς το μέρος του μέχρι να φτάσει σε μια κρίσιμη θερμοκρασία περίπου 27 εκατομμυρίων βαθμών Fahrenheit.

Κάπου σε αυτό το στάδιο, το αστέρι αρχίζει να λάμπει, κάτι που μας επιτρέπει να το δούμε εμείς από τη Γη. Τα αστέρια παραμένουν σε αυτή τη κατάσταση για εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια.

Τι είναι οι ερυθροί γίγαντες;

Η σύντηξη στον πυρήνα του άστρου μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο, και όταν αυτό το απόθεμα υδρογόνου αρχίζει να εξαντλείται, το άστρο περνά στο επόμενο στάδιο του κύκλου ζωής του. Χωρίς την αντίδραση για την παραγωγή θερμότητας, ο πυρήνας χάνει τη σταθερότητά του. Έξω από τον πυρήνα, υπάρχει ακόμα άφθονο υδρογόνο, και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, αυτό διαστέλλεται και ψύχεται, δημιουργώντας ένα άστρο με μεγάλη και κόκκινη εμφάνιση, έναν ερυθρό γίγαντα όπως αποκαλείται.

Όλο το ήλιο που δημιουργήθηκε κατά το στάδιο της κύριας ακολουθίας μετατρέπεται σε άνθρακα, το πιο σημαντικό στοιχείο για τη ζωή. Τα πάντα, από τα φυτά μέχρι τα ζώα και τους ανθρώπους, αποτελούνται από άνθρακα και πιστεύεται ότι όλος ο άνθρακας στο σύμπαν δημιουργήθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας σύντηξης στους πυρήνες των ερυθρών γιγάντιων άστρων.

Το τι συμβαίνει μετά τη φάση του ερυθρού γίγαντα εξαρτάται αποκλειστικά από τη μάζα του άστρου.

Για τα αστέρια χαμηλής μάζας, μόλις όλο το ήλιο στον πυρήνα του μετατραπεί σε άνθρακα, θα καταρρεύσει και πάλι μέσα στον εαυτό του. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα εξωτερικά στρώματα διαστέλλονται προς τα έξω και η εναπομένουσα ενέργεια από τον πυρήνα ιονίζει αυτά τα αέρια και τα κάνει να λάμπουν. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως πλανητικό νεφέλωμα και διαρκεί μόλις 20.000 χρόνια.

Μόλις το πλανητικό νεφέλωμα σβήσει, απομένει μόνο ο πυρήνας του άστρου και το άστρο μετατρέπεται σε λευκό νάνο. Σε μέγεθος, οι λευκοί νάνοι έχουν συνήθως το μέγεθος της Γης, αλλά σε μάζα, μας ξεπερνούν κατά πολύ. Μέχρι αυτό το σημείο, δεν παράγει θερμότητα και δεν είναι πλέον αρκετά φωτεινό για να τον δει το ανθρώπινο μάτι από τη Γη.

Το τελευταίο στάδιο της ζωής για ένα αστέρι αυτού του μεγέθους αρχίζει όταν διαλυθεί όλη η θερμότητα και δεν έχει πια ενέργεια να δώσει. Σε αυτό το σημείο, γίνεται γνωστό ως μαύρος νάνος δεν εκπέμπει φως, δεν δημιουργεί ενέργεια και απλά υπάρχει στο διάστημα για πάντα.

Για τα αστέρια μεγάλης μάζας που είναι πέντε έως 200 φορές μεγαλύτερα από τον ήλιο μας, η επιπλέον ενέργεια προκαλεί πρόσθετες χημικές αντιδράσεις στον πυρήνα του άστρου κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα. Στο τελευταίο στάδιο της ζωής του μπορεί να φθάσει να δημιουργήσει μέχρι και μια μαύρη τρύπα. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο του slashgear για περισσότερες πληροφορίες. 

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.