Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ένας ευμεγέθης αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 30 έως 60 μέτρων, πέρασε επικίνδυνα κοντά από τη Γη, φτάνοντας σε απόσταση μόλις το ένα τέταρτο της διαδρομής προς τη Σελήνη. Ευτυχώς, δεν αποτέλεσε άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ωστόσο, αν είχε χτυπήσει τη Γη, η επακόλουθη σύγκρουση θα ήταν τρεις φορές ισχυρότερη από το περιστατικό του Τσελιαμπίνσκ το 2013.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αστεροειδής αυτός δεν εντοπίστηκε μέχρι και δύο ημέρες μετά τη διέλευσή του, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση του εντοπισμού σημαντικών ουράνιων αντικειμένων. Ενώ αυτοί οι αστεροειδείς μπορεί να μην αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, θα μπορούσαν ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές. Μια πρόσφατη μελέτη θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε μια παρόμοια σύγκρουση αστεροειδούς αν την εντοπίζαμε μόλις λίγες ημέρες πριν συμβεί;

Η μελέτη εξετάζει έναν αστεροειδή παρόμοιο με τον προαναφερθέντα 2023 NT1 και διερευνά τη δυνατότητα αντιμετώπισής του με τη μέθοδο Pulverize It (PI). Αυτή η προσέγγιση, που θυμίζει χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ, περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός πυραύλου οπλισμένου με έναν συνδυασμό κινητικών και εκρηκτικών προσκρουστήρων.

Ο πύραυλος θα απελευθερώσει αυτούς τους προσκρουστήρες με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας τη θραύση του αστεροειδούς σε μικρότερα θραύσματα, το καθένα με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 10 μέτρα. Οι προσομοιώσεις υπερταχύτητας υποδηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τον αστεροειδή, ακόμη και αν εφαρμοζόταν λίγο πριν φτάσει στη Γη. Το προκύπτον νέφος συντριμμιών θα αποτελούσε περιορισμένο κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Αστεροειδής Αστεροειδή Γη

Παραδόξως, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνολογία για να εκτοξεύσουμε έναν αμυντικό πύραυλο μέσα σε μία ημέρα, με την προϋπόθεση ότι διατηρούμε ένα σύστημα ετοιμότητας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή παραμένει θεωρητική. Προς το παρόν, δεν διαθέτουμε τους πυραύλους και τα συστήματα πρόσκρουσης που απαιτούνται για μια τέτοια αποστολή.

Σε περίπτωση άμεσης απειλής από αστεροειδή, δεν διαθέτουμε τα μέσα για να την αντιμετωπίσουμε. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ενός πυραύλου πλανητικής άμυνας, το βασικό ερώτημα παραμένει: Έχουμε την αποφασιστικότητα να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε ένα τέτοιο σύστημα;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.