Το σκάφος Juno της NASA βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Συγκεκριμένα είναι σε τροχιά γύρω από τον Δία και καταγράφει τα πάντα. Τώρα προσεγγίζει το φεγγάρι Jovian Io, που είναι το πιο ενεργό ηφαιστειακά, στο ηλιακό μας σύστημα. Το Juno, κάνοντας την 55η περιστροφή από τον Δία, έφτασε μόλις 11.700 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Jovian Io. Αυτή η απόσταση σε διαστημικούς όρους, σημαίνει πως σχεδόν τον άγγιξε. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκετοί μετεωρολογικοί δορυφόροι, είναι σε μικρότερη απόσταση από την Γη.
Το Juno τράβηξε άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες, που είναι οι πιο καθαρές που έχουμε δει ποτέ από το εν λόγω φεγγάρι του Δία. Στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα οι μαύρες κηλίδες, που υποδεικνύουν τις ροές της λάβας. Φαίνονται καθαρά τα ηφαίστεια που εκτοξεύουν υλικά στο διάστημα.
Το Juno θα περάσει ακόμα πιο κοντά από το φεγγάρι, τον Δεκέμβριο και μετά ξανά τον Ιανουάριο του 2024.
Ο Io καλύπτεται από ηφαίστεια σε όλη την επιφάνειά του, τα οποία εκρήγνυνται συνεχώς, καθώς είναι κλειδωμένη η τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Όμως δεν είναι μόνο ο Δίας που το τραβάει, αλλά και τα υπόλοιπα φεγγάρια του, όπως ο Γαλιλαίος, η Ευρώπη και το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος, ο Γανυμήδης. Έτσι, ο Jovian Io, τεντώνεται και συμπιέζεται συνεχώς, λόγω της έλξης από τον ίδιο τον Δια και τα φεγγάρια του, ανάλογα με την θέση τους. Αυτή η ταλάντωση προκαλεί την δημιουργία λάβας, με τα ηφαίστεια να εκρήγνυνται συνεχώς.
Οι φωτογραφίες είναι άκρως εντυπωσιακές και τόσο καθαρές όσο δεν έχουμε δει από άλλα φεγγάρια. Σίγουρα είναι κάτι που δεν βλέπομε τόσο συχνά. Άλλωστε ο Jovian Io είναι μια κόλαση φωτιάς και λιωμένης πέτρας!
Time-lapse of @NASAJuno's encounter with Io over the weekend as seen by JunoCam. pic.twitter.com/kWrLxogL3h
— Jason Perry (@volcanopele) October 17, 2023
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Δεν είναι o Jovian Iο, είναι η Ιώ. Πήρε το όνομά της απο τον Γαλιλαίο που την ανακάλυψε, απο την Ιώ, ερωμένη του Δία, την οποία η Ήρα (Juno) μεταμόρφωσε σε αγελάδα και το σώμα της είχε τρία χρώματα: λευκό, ρόδινο και μαύρο. Κατά μία εκδοχή το σώμα της άλλαζε χρώμα. Άλλοτε γινόταν λευκό, άλλοτε μαύρο και άλλοτε ρόδινο. Ακριβώς τα χρώματα που φωτογράφησε το σκάφος Juno.