Η Ιαπωνική iSpace προέβει σήμερα σε προσπάθεια προσελήνωσης, μεταφέροντας τον Moon Lander, ένα όχημα για την εξερεύνηση της επιφάνειας του δορυφόρου μας. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί, αφού στις 16:40GMT της Τετάρτης, χάθηκε η επικοινωνία με το όχημα.
Η αποστολή είχε σαν σκοπό την τοποθέτηση στην επιφάνεια της Σελήνης, ενός οχήματος kai ρομπότ σε μέγεθος μπάλας του τένις. Αυτά τα δύο θα έστελναν επιστημονικά δεδομένα στην Γη, από την επιφάνεια της Σελήνης.
Ο όχημα που το μετέφερε, εκτοξεύτηκε από την SpaceX πριν 5 μήνες και αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει τον προορισμό της η άκατος με το όχημα και το ρομπότ.
«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επικοινωνία με το Lander», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της iSpace, Takeshi Hakamada, περίπου 25 λεπτά μετά την προγραμματισμένη προσγείωση.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια», πρόσθεσε.
Παρά το γεγονός πως δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή, ο Hakamada δήλωσε πως η εταιρία κατάφερε να συλλέξει μεγάλη ποσότητα δεδομένων και εμπειρίας, μέσα από αυτή την αποστολή.
Το lander έπρεπε να πλησιάσει στα 89 μέτρα από την επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με το animation που παρουσίασε η εταιρία. Το όχημα είχε ύψος λίγο πάνω από τα 2 μέτρα και ζύγιζε 340 κιλά, που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα των σεληνάκατων. Χρειάστηκε πάνω από μίας ώρα μανούβρες, κατά την διάρκεια της τροχιάς γύρω από την Σελήνη. Όλα αυτά έγιναν 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια και σε ταχύτητα 6.000χλμ την ώρα.
Our HAKUTO-R Mission 1 Lunar Lander was expected to land on the surface of the Moon at 1:40 am JST on April 26, 2023. At this time, our Mission Control Center in Tokyo has not been able to confirm the success of the lander. (1/2)#ispace #HAKUTO_R #lunarquest
— ispace (@ispace_inc) April 25, 2023
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2019 με την αποστολή του Ισραήλ, όπου χάθηκαν οι κινητήρες κατά την διάρκεια της καθόδου και στην συνέχεια η επικοινωνία, κάτι που σημαίνει συντριβή του σκάφους.
Το εγχείρημα της προσελήνωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ο λίγος χρόνος που υπάρχει για τυχών διορθώσεις στην ταχύτητα και την πορεία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την ανωμαλία του εδάφους, σε συνδιαμό με την σκόνη, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και πολύπλοκη. Οι ταχύτητες είναι τεράστιες και το “φρενάρισμα” σε περιβάλλον χωρίς ατμόσφαιρα, κάτι τα πράγματα τρομερά δύσκολα.
Σκοπός της iSpace ήταν να ερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης, για να μπορέσει στο μέλλον να προσφέρει εμπορικά ταξίδια στο Φεγγάρι. Αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα της iSpace και ελπίζουν πως θα ακολουθήσει μια σειρά από αποστολές στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Dr. Adam Baker, μια πετυχημένη αποστολή θα μας έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος.
«Εάν είναι προσιτό και μπορεί να επαναληφθεί, ανοίγει την πόρτα σε όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα για να προσγειωθεί κάτι στην επιφάνεια της Σελήνης», είπε στο BBC.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.