Ένα από τα σπουδαία πράγματα του να ζεις στο 2022 είναι όλη η σωτήρια τεχνολογία που έχουμε στους καρπούς μας ή στις τσέπες μας. Εάν φοράμε ένα Apple Watch, ένα Galaxy Watch ή, αρκετά σύντομα, ένα Pixel Watch, η συσκευή μπορεί να καταλάβει πότε πέσαμε και να καλέσει για βοήθεια, αν δεν μπορούμε εμείς.
Οι συσκευές Android και Apple μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν πότε έχουμε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Τούτου λεχθέντος, αρκετοί ιδιοκτήτες Apple Watch και iPhone ανακάλυψαν ότι η δυνατότητα ανίχνευσης σύγκρουσης ενδέχεται να είναι κάπως υπερβολικά πρόθυμη να καλέσει το 911.
Ένα κέντρο στην κομητεία Warren του Οχάιο, μοιράστηκε έξι κλήσεις που προέρχονταν από iPhone των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν ενεπλάκησαν σε τροχαίο, αλλά έκαναν βόλτες στο Kings Island, το τοπικό λούνα παρκ. Εσφαλμένες αναφορές έχουν επίσης προέλθει από επισκέπτες του πάρκου στο Six Flags Great America κοντά στο Σικάγο.
Όταν μια συσκευή iPhone 14, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE 2ης γενιάς, ή Apple Watch Ultra, ανιχνεύσει σφάλμα με βάση τα δεδομένα του αισθητήρα και της τοποθεσίας, η συσκευή θα εκκινήσει τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS και, εάν δεν δει ανταπόκριση σε 10 δευτερόλεπτα, θα κάνει μια κλήση στο 911 – για τις ΗΠΑ.
Το προσωπικό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης θα ακούσει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα λέει ότι ο ιδιοκτήτης της συσκευής ενεπλάκη “σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα” και δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ο ήχος του περιβάλλοντος γύρω από τη συσκευή εξασθενεί καθώς το μήνυμα επαναλαμβάνεται και αποστέλλονται δεδομένα τοποθεσίας.
Ενδέχεται να ληφθούν άλλα μέτρα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης έχει ρυθμίσει το Emergency SOS, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής κειμένου σε μια επαφή έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η αποστολή του αυτοματοποιημένου μηνύματος είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας έκτακτης ανάγκης των Apple Watch και iPhone.
Οι αναφορές ποικίλουν, από απλούς επιβάτες roller coaster, έως την πτώση ενός iPhone 14 Pro Max από έναν μοτοσικλετιστή που δεν το είχε ασφαλίσει καλά. Μπορεί ο αριθμός των ψευδώς θετικών εκτελέσεων που δημιουργεί αυτή η λειτουργία να είναι σχετικά μικρός, αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Οι διασώστες και τα σώματα εκτάκτου ανάγκης τρέχουν να βοηθήσουν κάποιον που δεν το χρειάζεται, καταναλώνοντας πόρους, τη στιγμή που κάποιος άλλος ενδεχομένως τους έχει πραγματικά ανάγκη. Μέσα σε όλα αυτά, η Apple φαίνεται να αδιαφορεί, με εκπρόσωπο της να λέει ότι η λειτουργία θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Μέχρι τότε όμως τι θα γίνει; Πόσοι μπορεί να πεθάνουν επειδή ένα iPhone ή ένα Apple Watch κάλεσε βοήθεια για κάποιον που έκανε βουτιά με το roller coaster στο λούνα παρκ, ενώ κάποιος άλλος είχε πραγματικά ανάγκη τη βοήθεια των ομάδων έκτακτης ανάγκης διότι ενεπλάκη σε αληθινό τροχαίο;
Τα smartphone της Google, από τη σειρά Pixel 3 και μετά, με εγκατεστημένο Android 13 ή νεότερη έκδοση του λειτουργικού, εκτός από την ανάλυση των δεδομένων του αισθητήρα και της τοποθεσίας ερμηνεύουν τον ήχο του περιβάλλοντος για να προσδιορίσουν εάν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα.
Ωστόσο, ο κολοσσός της αναζήτησης έχει ένα πλεονέκτημα, εξαιτίας της βαθιάς εμπειρίας του στη μηχανική ανάλυση ήχου μέσω του Google Assistant και άλλων χαρακτηριστικών περιβάλλοντος, που έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια σε ποικίλες συσκευές και υπηρεσίες του.
Τόσο οι μέθοδοι της Apple όσο και της Google δημιουργούν έγκυρες αναφορές σφαλμάτων, όμως συγκρίνοντας τα δεδομένα που προκύπτουν με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύουμε – και δικαίως – ότι η Apple θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα σε αυτόν τον τομέα και καλό θα ήταν να περιορίσει την “ευαισθησία” της λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Χαχαχα! Το τερματίσατε! “Πόσοι μπορεί να πεθάνουν επειδή ένα iPhone ή ένα Apple Watch κάλεσε βοήθεια για κάποιον που έκανε βουτιά με το roller coaster”. Ούτε το σενάριο για τη λάμψη!
Επίσης, αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι τα στελέχη της Apple έχουν δώσει λεπτομερείς περιγραφές για τον τρόπο λειτουργείας του crash detection.
Όπως και εμείς έχουμε μεταφέρει όσα είπαν σε αυτό το άρθρο https://techmaniacs.gr/i-apple-xekatharizei-oti-ta-iphone-14-den-mporoyn-na-anichneysoyn-oles-tis-sygkroyseis/
Από εκεί και πέρα, το ότι έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι δεν είναι προβληματικό. 😉
Τώρα, το αν το “τερματίσαμε”, άσε να το γνωρίζουν αυτοί που ίσως βρεθούν χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται.