Οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης DuckDuckGo, η οποία έχει ως επίκεντρο το απόρρητο, δεν μπορούσαν να αναζητούν ιστότοπους στους τομείς ορισμένων γνωστών πειρατικών τοποθεσιών. Η τουλάχιστον αυτό λέει το TorrentFreak.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Gabriel Weinberg, χαρακτήρισε αυτό το γεγονός «εντελώς φτιαχτό», και είπε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα σφάλματος σε χειριστή του ιστότοπου.

Ο Weinberg επέμεινε ότι η εταιρεία δεν αφαιρεί κανένα αποτέλεσμα και ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το επαληθεύσει αυτό αναζητώντας έναν εκδότη και να δει ότι θα προβληθεί στα αποτελέσματα.

Φαινόταν ότι το DuckDuckGo είχε αφαιρέσει από το ευρετήριο τις αναζητήσεις για τοποθεσίες λήψης πολυμέσων που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα, όπως το The Pirate Bay και το Fmovies.

Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι στα αποτελέσματα δεν εμφανιζόταν ούτε στοιχεία σχετικά με το εργαλείο ανοιχτού κώδικα youtube-dl. Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα; Είναι όντως σφάλμα;

Το TorrentFreak ενημέρωσε την αναφορά του επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της εταιρείας που είπε ότι πρόκειται για σφάλμα το οποίο οφείλεται στα δεδομένα αναζήτησης του Bing, στα οποία βασίζεται το DuckDuckGo.

Η ανώτερη υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας, Allison Goodman, είπε ότι εξέτασαν το ζήτημα και τα αρχεία τους δείχνουν ότι το YouTube-dl και το The Pirate Bay δεν αφαιρέθηκαν ποτέ από τα αποτελέσματα αναζήτησής.

Τουλάχιστον όταν κάποιος τα αναζητά απευθείας με το όνομα ή το URL, κάτι που κάνει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων – καθώς είναι σπάνιο οι χρήστες να χρησιμοποιούν χειριστές ιστότοπου ή γενικά τελεστές ερωτημάτων.

Η Goodman αναφέρει ότι αυτό το θέμα δεν στοχεύει σε ιστότοπους που συνδέονται με πειρατεία. Το προβλήματα υπάρχει γενικά στον χειριστή “site:” και όχι μόνο για αυτούς τους ιστότοπους.

Όσον αφορά ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές ιστότοπων που αλλάζουν τακτικά ονόματα τομέα, είναι λογικό να έχουν ανεπαρκή διαθεσιμότητα και φυσικά να μπαίνουν και να βγαίνουν από το ευρετήριο.

Μία αναζήτηση με το “site:thepiratebay.org” πριν λίγες ημέρες επέστρεφε μηδενικά αποτελέσματα, γιατί το URL δεν ήταν προσβάσιμο για κάποιο διάστημα. Όμως, πλέον εμφανίζεται τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα για τον ιστότοπο.

Όπως η Goodman, ο Weinberg ισχυρίστηκε ότι οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν συχνά χειριστές ιστοτόπων και τόνισε ότι αυτό είναι πρόβλημα στον χειριστή “site:” και επιμένει ότι δεν φιλτράρουν τα αποτελέσματα του DuckDuckGo.

Ανεξάρτητα από το τι προκαλεί το πρόβλημα, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η γνωστή μηχανή αναζήτησης γίνεται το επίκεντρο της προσοχής τον τελευταίο καιρό.

Πρόσφατα, το DuckDuckGo απασχόλησε τα μέσα διότι δήλωσε ότι θα υποβαθμίσει τους ιστότοπους που διαδίδουν ρώσικη παραπληροφόρηση, ως απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δεξιές προσωπικότητες που το είχαν προωθήσει ως εναλλακτική της Google ισχυρίστηκαν ότι είχε εγκαταλείψει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου λόγω λογοκρισίας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του DDG Kamyl Bazbaz είπε ότι αυτό δεν είναι λογοκρισία. Είναι απλώς ταξινομήσεις αναζήτησης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.