Η ασφάλεια των κωδικών δεν είναι κάτι νέο, αλλά το πλήθος των χρηστών που αγνοούν παντελώς τις οδηγίες των ειδικών είναι εκπληκτικά μεγάλο. Η NordPass δημοσίευσε τη λίστα με τα 200 πιο κοινά αδύναμα passwords για το 2020 και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα και θλιβερά ταυτόχρονα.

Η λίστα της NordPass δείχνει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, αφού αναφέρει τον κωδικό, γράφει πόσες φορές τον χρησιμοποίησαν οι χρήστες, σε πόση ώρα μπορεί να τον σπάσει ένας hacker, και πόσες φορές κατάφεραν να τον παραβιάσουν ειδικοί ασφαλείας, hackers, και τα λοιπά.

Ποιος θα το περίμενε ότι εν έτη 2020 οι χρήστες ακόμα χρησιμοποιούν τον κωδικό “123456”, ενώ οι πιο έξυπνοι βάζουν τρία νούμερα ακόμα για να τον κάνουν πιο ισχυρό και φτιάχνουν το “123456789”. Το γεγονός πάντως ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποίησαν έναν κωδικό που παραβιάστηκε μόνο φέτος πάνω από 23 εκατομμύρια φορές, είναι τραγικό.

Στην τρίτη θέση έχουμε το “picture1” που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς και γιατί σχεδόν 400 χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποίησαν ένα τέτοιο κωδικό. Βέβαια, είναι σαφώς πιο ασφαλής από τον “123456” γιατί η παραβίαση του απαιτεί 3 ώρες, έναντι κλασμάτων του δευτερολέπτου που απαιτεί η παραβίαση του “123456789”. Η πεντάδα κλείνει με το τρομερό “12345678” και τους 360+ χιλιάδες χρήστες που χρησιμοποιήσαν για κωδικό το “password” – μα καλά ποια σελίδα που σέβεται τον εαυτό της επιτρέπει τη χρήση της λέξης “password” για κωδικό;

Top 200 most common passwords of the year 2020 password

Μπορεί η ανάγνωση της λίστας που δημοσίευσε η NordPass να προκαλεί γέλιο στους περισσότερους, αλλά τα ρίσκα που παίρνει όποιος χρησιμοποιεί κωδικούς του τύπου “111111” – 230.507 χρήσεις – είναι πολλά και μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργούμε και να χρησιμοποιούμε ασφαλείς κωδικούς. Να είναι καλά οι εταιρείες που φτιάχνουν password managers! Αφιερώστε λίγο χρόνο να μάθετε να τους χρησιμοποιείτε!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.