Παρόλο που οι κατασκευαστές smartphone έχουν κάνει θαύματα με τις κάμερες που εξοπλίζουν τις σύγχρονες ναυαρχίδες τους, οι χρήστης εξακολουθούν να κάνουν παράπονα για τις φωτογραφίες που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν θόρυβο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισθητήρες κάμερας στις συσκευές μας πρέπει να είναι αρκετά μικροί για να χωρέσουν. Έτσι, δεν έχουν τη φυσική ικανότητα να συλλέγουν αρκετό φως σε λογικό χρόνο, οπότε το ISO ενισχύεται για να αντισταθμιστεί. Οι αυξήσεις στο ISO φωτίζουν τη συνολική εικόνα, αλλά εισάγουν παράλληλα θόρυβο. Αυτό είναι σίγουρα σπάνιο πρόβλημα όταν βγαίνουμε στον καλοκαιρινό ήλιο, αλλά αν προσπαθήσουμε να πάρουμε μια selfie σε ένα μπαρ τα αποτελέσματα για τα οποία μιλάμε είναι φανερά.

Αν η έκθεση δεν είναι το θέμα, είναι τότε το ζουμ – συχνά θέλουμε να τραβήξουμε σε φωτογραφία κάτι που βρίσκεται σε σχετική απόσταση από εμάς. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας πολύ μικρός αισθητήρας με ένα μικρό φακό που προσπαθεί να το καταφέρει αυτό. Ανεξάρτητα από τις δυνατότητες των smartphones, που βγάζουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, αν κάνετε μεγέθυνση ή περικοπή αυτών των φωτογραφιών θα δείτε διάφορους βαθμούς θορύβου στις λεπτομέρειες της σκηνής που κάνατε μεγέθυνση.

Εδώ και χρόνια, οι κατασκευαστές αντισταθμίζουν αυτούς τους περιορισμούς υλικού, αναπτύσσοντας περίπλοκους αλγόριθμους που λειτουργούν για να καθαρίσουν τον θόρυβο και να ακονίσουν ψηφιακά τις εικόνες. Αυτοί λειτουργούν σε διαφορετικούς βαθμούς. Το HDR+ της Google αξίζει το μεγαλύτερο μπράβο εδώ, αλλά η Samsung, η LG, η Apple, και άλλοι σημαντικοί παίκτες του χώρου έχουν επίσης κάνει καλή δουλειά με τις δικές τους εφαρμογές κάμερας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει και επόμενο βήμα στην εξέλιξη της κάμερας. Οι ερευνητές της Nvidia, το Πανεπιστήμιο Aalto και το MIT έχουν αναπτύξει έναν πολύπλοκο αλγόριθμο AI που απομακρύνει τον θόρυβο στην εικόνα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο για τα σημερινά δεδομένα.

Η ομάδα ανέπτυξε μια λύση λογισμικού βασισμένη σε τεχνικές deep learning που μπορούν να διορθώσουν φωτογραφίες με θόρυβο χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε “καθαρά” δείγματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το project ήταν επιτυχημένο και μερικές φορές εκτελέστηκε καλύτερα από παρόμοιους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν ένα καθαρό δείγμα στις διαδικασίες απομάκρυνσης. Μια σειρά δειγμάτων, καθώς και ένα βίντεο στο YouTube, έχουν δημοσιευθεί. Όπως μπορούμε να δούμε, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα εντυπωσιακά.

Σίγουρα, φαίνονται λίγο πιο ήπια από την πραγματική εικόνα, αλλά το AI φαίνεται να έχει κάνει μια άψογη δουλειά στην αποκατάσταση των εικόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την κατάργηση τυχαία τοποθετημένου κειμένου σε διάφορες φωτογραφίες και το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Με άλλα λόγια, μπορεί να πολεμήσει τα υδατογραφήματα.

Το AI έχει σχεδιαστεί τόσο καλά, που ολοκληρώνει την διαδικασία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και η πραγματική αποκατάσταση θορύβου χρειάζεται μόνο κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου. Η ομάδα χρησιμοποίησε για GPU την Nvidia Tesla P100 με το TensorFlow της, με επιτάχυνση cuDNN. Με άλλα λόγια, αυτήν την στιγμή ο αλγόριθμος χρειάζεται ισχυρό hardware και δεν περιμένουμε να τον δούμε σε smartphones ή προσωπικούς υπολογιστές σύντομα… αλλά είναι σίγουρα κοντά.

Δείτε και αυτό όμως!

H Nvidia μπορεί να μετατρέψει τα βίντεο σου σε άριστα super slow motion

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.