Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Jane Greaves του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, ανέφεραν ότι εντόπισαν φωσφίνη, ένα πιθανό σημάδι ζωής, στα σύννεφα της Αφροδίτης. Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις και επακόλουθες μελέτες, οι οποίες ως επί το πλείστον απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Μια πρόσφατη εξέλιξη προσθέτει ένα νέο επίπεδο στην ιστορία. Η Greaves, μιλώντας στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας 2023 της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Κάρντιφ, αποκάλυψε την εύρεση φωσφίνης σε βαθύτερα επίπεδα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Clark Maxwell (JCMT) στο Αστεροσκοπείο Mauna Kea στη Χαβάη, η Greaves και η ομάδα της εξερεύνησαν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, φτάνοντας ακόμη και στη μέση των νεφών της.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φωσφίνη μπορεί να προέρχεται από χαμηλότερες περιοχές της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη φωσφίνης; Θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη;

Η Greaves εξήγησε ότι στη Γη, η φωσφίνη παράγεται από μικροοργανισμούς σε περιβάλλοντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής φωσφίνης είναι μοναδική, καθώς η Γη δεν διαθέτει άφθονο ελεύθερο υδρογόνο, καθιστώντας τη φωσφίνη ένα πιθανό βιοσημάδι, αν βρεθεί σε άλλους πλανήτες.

Αστεροειδής κοντά στη γη αποτελεί θραύσμα του Φεγγαριού!

Αυτή η ενδιαφέρουσα πιθανότητα αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα πριν από τρία χρόνια, όταν η φωσφίνη ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα σύννεφα της Αφροδίτης. Παρά τις σκληρές συνθήκες της επιφάνειας της Αφροδίτης, το περιβάλλον περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) ψηλότερα, μέσα στα σύννεφα, μοιάζει με τις πιο φιλόξενες συνθήκες της Γης.

Ωστόσο, ακόμη και αν η φωσφίνη είναι παρούσα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, αυτό δεν αποδεικνύει περίτρανα την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Αβιοτικές διεργασίες, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, θα μπορούσαν επίσης να παράγουν φωσφίνη στην Αφροδίτη.

Η Greaves τόνισε μια εναλλακτική θεωρία κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της: η φωσφίνη θα μπορούσε να σχηματιστεί με την απελευθέρωση πετρωμάτων που περιέχουν φώσφορο στην υψηλή ατμόσφαιρα και τη διάβρωσή τους με νερό και οξύ, δημιουργώντας φωσφίνη.

Αναλογιζόμενη την αρχική ανίχνευση, η Greaves εξήγησε ότι η έρευνα για την Αφροδίτη προκλήθηκε από μελέτες άλλων πλανητών όπως ο Κρόνος και από την πρόοδο της τεχνολογίας των τηλεσκοπίων. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, η ανακάλυψη του 2020 οδήγησε σε εντατικές έρευνες παρακολούθησης, αν και οι μεταγενέστερες μελέτες απέτυχαν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα.

Τα πρόσφατα ευρήματα της Greaves είναι πιθανό να δώσουν ώθηση σε περαιτέρω έρευνες. Η Αφροδίτη έχει καταστεί σημαντικό επίκεντρο της πλανητικής επιστήμης και της αστροβιολογίας. Οι επερχόμενες αποστολές της NASA, όπως οι VERITAS και DAVINCI, μαζί με τον ευρωπαϊκό τροχιοδρόμο EnVision, έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν προς τον πλανήτη την επόμενη δεκαετία.

Το DAVINCI θα μεταφέρει έναν καθετήρα καθόδου για να μελετήσει από κοντά την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δίνοντας ενδεχομένως απαντήσεις στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τη φωσφίνη στην Αφροδίτη και το αν υπάρχει ζωή στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.