410uz34VTWL

Από το 1890 που ο Nikola Tesla είχε εξάψει τη φαντασία του κόσμου με την εφεύρεση του πηνίου Tesla, με το οποίο μπορούσε να “μεταδώσει” ηλεκτρικό ρεύμα διαμέσου του αέρα χωρίς τη χρήση καλωδίων, η χρήση πηνίων για την ασύρματη φόρτιση (wireless charging) ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, δείχνει να κερδίζει έδαφος, καθώς αρκετοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών ενσωματώνουν συνεχώς την τεχνολογία αυτή στις νέες συσκευές που κάνουν διαθέσιμες στην αγορά. Από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μέχρι tablets, η ασύρματη φόρτιση ήρθε και θα μείνει, και ίσως σε μερικά χρόνια, ό ηλεκτρονικός σας υπολογιστής, η ηλεκτρική σας σκούπα ή ακόμα και το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σας να φορτίζεται ασύρματα.

Ας δούμε όμως την τεχνολογία πίσω από την ασύρματη φόρτιση αναλυτικά.

Η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί βάσει της αρχής της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Στο σταθμό βάσης (ή πλάκα φόρτισης), βρίσκεται ένα πηνίο το οποίο συνήθως ονομάζεται πηνίο πομπός. Όταν διαμέσου αυτού του πηνίου περάσει εναλλασσόμενο ρεύμα υψηλής συχνότητας, τότε παράγεται μαγνητικό πεδίο το οποίο εκτείνεται σε μικρή απόσταση από τη πλάκα φόρτισης.

how-wireless-charging-works-resonant

Στη συνέχεια όταν τοποθετήσουμε στη πλάκα φόρτισης μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία περιέχει στο πίσω μέρος της ένα άλλο πηνίο το οποίο ονομάζεται πηνίο δέκτης, το μαγνητικό πεδίο που δημιουργήθηκε απο το πηνίο πομπός δημιουργεί εναλλασσόμενο ρεύμα στο πηνίο της συσκευής. Στη συνέχεια ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό της μπαταρίας, μετατρέπει αυτό το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, με αποτέλεσμα τη φόρτιση της μπαταρίας.

Παρόλο που αυτή η μέθοδος φόρτισης της μπαταρίας δεν είναι τόσο αποτελέσματική (περίπου 60 με 70 τοίς εκατό σε σχέση με το καλώδιο), η τεχνολογία αυτή συνεχώς αναβαθμίζεται σε συνδυασμό με τις τεχνολογικά σύχγρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φορτίζονται με ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας οι οποίες προέρχονται από την ασύρματη φόρτιση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.