Ένας ανθρωπολόγος της χώρας μας ισχυρίζεται πως ένα μυστηριώδες υλικό που βρέθηκε σε έναν από τους εμβληματικού βασιλικούς τάφους του τέταρτου αιώνα π.Χ., στη Βεργίνα, περιέχει ένα μέρος χιτώνα που ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο.
Με την χρήση διάφορων δοκιμών και ανάλυσης ιστορικών περιγραφών, ο Αντώνης Μπατρσιώκας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το υλικό αποτελείται από υπολείμματα υφασμάτων από ένα μοβ και λευκό χιτώνα, από βαμβάκι. Το τεχνούργημα είχε βρεθεί προηγουμένως σε ένα χρυσό φέρετρο μαζί με έναν ανδρικό σκελετό και ένα χρυσό στεφάνι σε έναν θάλαμο που ονομάστηκε Τάφος II.
Ο Μπαρτσιώκας παρουσίασε τα ευρήματά του σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology τον περασμένο μήνα, συμβάλλοντας σε μια μακροχρόνια αρχαιολογική συζήτηση τόσο για τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα όσο και για τις ταυτότητες των ενοίκων τους. Αν και ο ισχυρισμός έχει τεράστιο ενδιαφέρον, δε συμφωνούν όλοι με τον Μπαρτσιώκα.
Ο αρχαιολόγος Μανώλη Ανδρόνικος είχε ανακαλύψει του Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τέσσερις από τους τάφους ονομάστηκαν μεμονωμένα Τάφοι I έως IV, με τους Τάφους I, II και III να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους αρχαιολόγους. Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον Τάφο Ι, έναν μικρό τάφο σε σχήμα κιβώτιου, είχε ήδη λεηλατηθεί, ενώ οι Τάφοι ΙΙ και ΙΙΙ είναι μεγαλύτεροι θάλαμοι που αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό πλήθος ταφικών αγαθών. Και τα τρία περιείχαν σκελετικά υπολείμματα.
Οι τάφοι στη Βεργίνα βρίσκονται κοντά στον αρχαίο χώρο των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του βασιλείου της Μακεδονίας . Ο Φίλιππος Β’ ένωσε αυτό το βασίλειο και ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος, το επέκτεινε μέχρι την Ινδία κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Οι τάφοι I έως IV έγιναν γνωστοί ως το σύμπλεγμα του Φιλίππου Β’ αφού οι αρχαιολόγοι πρότειναν ότι περιείχαν τα λείψανα του Φιλίππου Β’.
Οι ειδικοί ερευνούν εδώ και χρόνια την πραγματική ταυτότητα των ατόμων που τάφηκαν εκεί. Η μέχρι τώρα προσέγγιση θέλει τον Φίλιππο Β’ να έχει θαφτεί στον Τάφο ΙΙ. Η υπόθεση του Μπαρτσιώκα υποστηρίζει πως ήταν ο αδερφός του Αλέξανδρου, Φίλιππος Γ’ Αριδαίος, που τάφηκε στον Τάφο ΙΙ, ενώ ο πατέρας του ήταν στον Τάφο Ι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος Δ΄, ήταν θαμμένος στον τάφο III.
Όσο για την ταφή του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο, η τοποθεσία παραμένει τόσο μυστηριώδης όσο και ο θάνατός του, αν και οι περισσότεροι θα μάντευαν ότι ήταν (ή είναι) κάπου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ορισμένοι μελετητές, ωστόσο, προτείνουν ότι μέρος των αντικειμένων από τον τάφο II ανήκε ωστόσο στον διάσημο κατακτητή.
Ο Μπαρτσιώκας ανήκει ξεκάθαρα σε αυτό το στρατόπεδο. Προσδιόρισε ότι το υλικό ήταν υφασμάτινο ύφασμα χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία, μια τεχνική που εξατμίζει ένα δείγμα για να διαχωρίσει τις χημικές του ενώσεις, και φασματοσκοπία υπέρυθρου μετασχηματισμού Fourier, η οποία χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να αναλύσει τη χημική σύνθεση ενός δείγματος. Στη συνέχεια αναφέρει περιγραφές από αρχαίες πηγές, που συνδέονται με μια ζωφόρο στον Τάφο ΙΙ και την υιοθέτηση των περσικών ενδυμάτων από τον Μέγα Αλέξανδρο, ως απόδειξη πως το ένδυμα ήταν του μεγάλου κατακτητή.
«Η φυσική περιγραφή [του χιτώνα] ταιριάζει ακριβώς με την περιγραφή στις αρχαίες πηγές του ιερού Περσικού μεσολεύκου σαράπι [του ενδύματος] που ανήκε στον Φαραώ και τον βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο και ως εκ τούτου ήταν το πιο πολύτιμο αντικείμενο στην αρχαιότητα. γράφει στη μελέτη. «Αυτό το σαράπι απεικονίζεται επίσης στη ζωφόρο του τάφου ΙΙ στον έκτο κυνηγό, που ταυτίζεται με τον Αλέξανδρο».
Στη μελέτη του, ο Μπαρτσιώκας παρουσιάζει επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο Φίλιππος Β’ θάφτηκε στον τάφο Ι, ο Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος στον τάφο ΙΙ και ο Αλέξανδρος Δ’ στον τάφο III, ευθυγραμμίζοντας την έρευνά του με τη νέα υπόθεση για τους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα. Προτείνει ότι τα «σύνεργα» του Αλέξανδρου θάφτηκαν μαζί με τον Αριδαίο επειδή τα κληρονόμησε ο αδελφός του μετά το θάνατο του Αλέξανδρου.
Η ερμηνεία του Μπαρτσιώκα έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στην αρχαιολογική κοινότητα. Η Στέλλα Δρούγου, αρχαιολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που ηγήθηκε της ανασκαφής της Βεργίνας για μια δεκαετία, δήλωσε ότι «χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της ανασκαφής» αυτές οι «συζητήσεις είναι αβάσιμες». Από την άλλη, ο Τζέιμς Ρομ, κλασικιστής στο Bard College, είπε στους New York Times ότι η μελέτη του Μπαρτσιώκα θα μπορούσε να είναι θεμιτή. Ο Ρομ φτάνει στο σημείο να προτείνει ότι η απώθηση από την αρχαιολογική κοινότητα μπορεί να προέρχεται από μια παρόρμηση για προστασία της εικόνας του Ανδρόνικου.
Προς το παρόν η υπόθεση του Μπαρτσιώκα παραμένει απλά μια υπόθεση. Αν όμως αποδειχθεί, θα μπορούσε να αναθεωρήσει τοι έργο του Ανδρόνικου, που θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους σε σεβαστούς αρχαιολόγους της Ελλάδας και όλου του κόσμου!
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Field Archaeology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.