Ένα μεγάλο μέρος του ωκεανού δεν έχει χαρτογραφηθεί ποτέ και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν έργα όπως το Seabed 2030 με σκοπό να χαρτογραφηθεί κάθε ωκεανός.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχει χαρτογραφηθεί λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πυθμένα των ωκεανών και αποτελεί σημαντική αύξηση από το 6% που ήταν το 2017. Μια νέα έρευνα όμως δείχνει ότι το 99,999% του βαθύ ωκεανού δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από τον άνθρωπο. Ως βαθύς ωκεανός νοείται οποιοδήποτε τμήμα της θάλασσας της Γης που έχει βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το 66% του πλανήτη μας και ενώ είναι κρίσιμες για πολλές φυσικές διεργασίες στη Γη, αποτελούν τη λιγότερο εξερευνημένη περιοχή του πλανήτη.

βαθύς ωκεανός πλανήτης
Θερμικός χάρτης που δείχνει τις συγκεντρώσεις καταδύσεων σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Μόνο ένα κλάσμα αυτών κατέληξε στον πυθμένα. Πηγή εικόνας: Ocean Discovery League

Για να διαπιστώσει πόσο ανεξερεύνητος είναι ο ωκεανός μια ομάδα εξέτασε τις 43.681 καταγεγραμμένες υποβρύχιες αποστολές που πραγματοποιήθηκαν από 14 χώρες σε 120 Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η ομάδα εκτιμά ότι κατέγραψε οπτική κάλυψη βυθού μεταξύ 2.130 και 3.823 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,001% του συνολικού ωκεάνιου πυθμένα και δεν είναι καν αντιπροσωπευτικό, καθώς οι περισσότερες αποστολές πραγματοποιήθηκαν σε ΑΟΖ εντός 370 χιλιομέτρων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ομάδα έδειξε ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να δει ολόκληρο τον πυθμένα της θάλασσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρέχων ρυθμός νέων παρατηρήσεων είναι 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως. Με αυτό το ρυθμό θα χρειάζονταν πάνω από 100.000 χρόνια για να χαρτογραφηθεί όλος αυτός ο χώρος. Τα βάθη των ωκεανών είναι σημαντικά για την κατανόηση της παραγωγής οξυγόνου στον πλανήτη καθώς και του κλίματος. Η ομάδα τονίζει ότι ο αυτοματισμός μπορεί να είναι το κλειδί για να καταστεί εφικτός ο στόχος, καθώς θα μείωνε σημαντικά το κόστος του εγχειρήματος αυτού.

Μια εργασία με την ανάλυση της ομάδας δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.