Σε λίγους μήνες, ο βόρειος ουρανός μπορεί να μας προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. Στον αστερισμό της Corona Borealis, σε απόσταση πάνω από 2.500 έτη φωτός, βρίσκεται ο αστέρας T Coronae Borealis (T CrB), έτοιμος για μια εντυπωσιακή έκρηξη που θα τον κάνει έναν από τους φωτεινότερους αστέρες στον νυχτερινό ουρανό.

Οι αστρονόμοι αναμένουν με ανυπομονησία αυτή την έκρηξη, όχι μόνο γιατί θα είναι θεαματική, αλλά και γιατί θα προσφέρει πληθώρα δεδομένων για την κατανόηση των εκρήξεων τύπου κλασικής νόβα. Ο λόγος που γνωρίζουμε ότι ο T CrB πρόκειται να εκραγεί είναι γιατί το κάνει κάθε 80 χρόνια, εδώ και τουλάχιστον οκτώ αιώνες. Δηλαδή, αυτό είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου – και αυτή τη φορά έχουμε την τεχνολογία για να το παρατηρήσουμε καλύτερα από ποτέ.

«Υπάρχουν μερικές επαναλαμβανόμενες νόβα με πολύ μικρούς κύκλους, αλλά συνήθως δεν βλέπουμε μια τέτοια έκρηξη μέσα σε μια ανθρώπινη ζωή, και σπάνια τόσο κοντά στο δικό μας σύστημα. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να έχουμε αυτή την ευκαιρία.», λέει η αστρονόμος Rebekah Hounsell της NASA.

Δεν πρέπει να συγχέονται με τις καταστροφικές εκρήξεις των σουπερνόβα που καταστρέφουν αστέρες. Οι κλασικές νόβα είναι μικρότερες εκρήξεις που αφήνουν τον αστέρα σχετικά ανέπαφο. Ο T CrB, συγκεκριμένα, έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Ο T CrB είναι ένα δυαδικό αστρικό σύστημα που περιέχει έναν λευκό νάνο, το υπόλειμμα ενός αστέρα σαν τον Ήλιο, και έναν ερυθρό γίγαντα συνοδό.

Οι λευκοί νάνοι είναι πολύ μικροί και πυκνοί και αν έχουν έναν συνοδό σε κοντινή τροχιά, απορροφούν υλικό, κυρίως υδρογόνο. Αυτό το υδρογόνο συσσωρεύεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου και, τελικά, πυροδοτείται σε μια θερμοπυρηνική έκρηξη που εκτοξεύει το υπερβολικό υδρογόνο στο διάστημα. Για τον T CrB, ο κύκλος αυτός διαρκεί περίπου 80 χρόνια.

Γιατί τα smartphone καταγράφουν καλύτερα από τα μάτια μας φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας;

Την τελευταία δεκαετία, οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει το δυαδικό σύστημα να παρουσιάζει παρόμοια συμπεριφορά με την τελευταία έκρηξη το 1946. Η μείωση στη φωτεινότητα υποδηλώνει την προσέγγιση της έκρηξης. Υπολογίζουν ότι μπορεί να συμβεί σύντομα – ίσως και πριν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έτσι, οι αστρονόμοι παρακολουθούν στενά έναν μικρό τομέα του ουρανού που περιλαμβάνει τους αστερισμούς Lyra, Hercules, Bootes, και ένα μικρό τόξο αστεριών ανάμεσά τους, την Corona Borealis. Όταν συμβεί η έκρηξη, θα είναι ορατή με γυμνό μάτι και θα ξεθωριάσει σταδιακά μέσα σε μια εβδομάδα. Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται θα έχει χρόνο να την παρατηρήσει.

T Coronae Borealis T CrB

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι καλούνται να συλλέξουν δεδομένα επίσης. Όσο περισσότερα μάτια παρακολουθούν τον T CrB, τόσο καλύτερα θα κατανοήσουμε τις εκρήξεις της. Φυσικά, όλα τα διαθέσιμα τηλεσκόπια θα στραφούν προς αυτό το φαινόμενο, από τις μακρές ραδιοφωνικές συχνότητες έως τις ισχυρότερες ακτινοβολίες Χ και γάμμα.

«Οι επαναλαμβανόμενες νόβα είναι απρόβλεπτες,» λέει ο αστροφυσικός Koji Mukai της NASA. «Όταν νομίζεις ότι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, το αλλάζουν εντελώς. Θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο T CrB.»

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το αστέρι, όμως, έχει εκραγεί πριν 2.500 χρόνια, αλλά η έκρηξη θα γίνει αντιληπτή αυτό το καλοκαίρι στη Γη.

    • Συμπέρασμα:
      Όσο και να κοιτάζουμε μπροστά, προς τα πίσω βλέπουμε!

      Είμαστε πολύ τυχεροί που θα έχουμε τέτοια εμπειρία (τύχη) επί των ημερών μας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.