Το κάθε σου κύτταρο λειτουργεί με τον δικό του ρυθμό, σύμφωνα με το εσωτερικό του ρολόι – ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα. Έρευνες στο Charité, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης στο Βερολίνο, δείχνουν ότι ο συγχρονισμός της χημειοθεραπείας με αυτούς τους 24ωρους (περίπου) κιρκάδιους κύκλους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες.
Στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού – μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου – οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας διαφοροποιούνταν έως και 30% ανάλογα με την ώρα που χορηγούνταν στα κύτταρα.
Ο Adrián Enrique Granada, βιολόγος στο Charité Comprehensive Cancer Center, αναφέρει ότι τα ευρήματα δείχνουν πως εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας με βάση τους βιολογικούς ρυθμούς του ασθενούς θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Το επόμενο βήμα στη θεραπεία του καρκίνου! Τα πρώτα εργαστηριακά βλαστοκύτταρα
Κάθε κύτταρο έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι, το οποίο ρυθμίζεται από γονίδια και πρωτεΐνες. Αυτά τα γονίδια καθορίζουν ζωτικές λειτουργίες όπως τον μεταβολισμό, τον πολλαπλασιασμό και την επιδιόρθωση του DNA, καθώς και τον θάνατο του κυττάρου.
Ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα έχουν το δικό τους ρυθμό και μπορεί να πολλαπλασιάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού διαιρούνται ταχύτερα τη νύχτα.
Η έρευνα της ομάδας στο Charité εισήγαγε έναν νέο τρόπο να μοντελοποιούν τα κύτταρα και να παρακολουθούν τους βιορυθμούς τους και την αντίδρασή τους σε φάρμακα. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως “χρονοθεραπευτικός δείκτης”, μπορεί να καθορίσει την καλύτερη ώρα της ημέρας για τη χορήγηση χημειοθεραπείας.
Αν και τα πειράματα έγιναν σε κυτταρικές καλλιέργειες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.