Στα κυκλώματα η λέξη απόδοση έχει πολλές διαφορετικές έννοιες. Μία από αυτές σημαίνει το ποσοστό των χρησιμοποιήσιμων chips που έχουν κοπεί από μια γκοφρέτα πυριτίου, που περνάνε τον ποιοτικό έλεγχο. Εάν το χυτήριο έχει χαμηλή απόδοση, αυτομάτως το chip γίνεται πολύ πιο ακριβό, καθώς απαιτούνται πολλές γκοφρέτες πυριτίου για να παραχθούν τα απαιτούμενα chipsets. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και πιθανές ελλείψεις στην αγορά. Για αυτό οι εταιρίες όπως ηξ TSMC κάνουν δοκιμαστική παραγωγή στα 2nm για να είναι έτοιμες.

Η TSMC είναι το κορυφαίο χυτήριο στον κόσμο και ξεκινά δοκιμαστικά την παραγωγή chip στα 2nm, για μαζική παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Όμως, οι δοκιμές της στα 2nm, έδειξε απόδοση κάτω από 60%. Η δοκιμαστική λειτουργία πραγματοποιείται στο fab της TSMC στο Zhuke Baoshan που βρίσκεται στην κομητεία Hsinchu της Ταϊβάν. Ίσως λοιπόν να αργήσουμε να δούμε chips στα 2nm. Η Apple ήδη φαίνεται πως θα μείνει στα 2nm για τον Apple A19/A19 Pro, που θα έχουν τα iPhone 17. Η μόνη αναβάθμιση θα είναι η χρήση κόμβων στα 3nm, που θα είναι τρίτης γενιάς (N3P).

Γενικότερα, απαιτείται απόδοση άνω του 70% για να μπορεί ένα χυτήριο να παράγει chips, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Με απόδοση 60% που αναφέρεται σε αυτές τις δοκιμαστικές σειρές 2 nm, η TSMC θα είναι σε θέση να φτάσει την απόδοση στο αποδεκτό εύρος έως το επόμενο έτος. Αν φυσικά όλα πάνε καλά.

TSMC 2nm
Μια γκοφρέτα πυρητίου (wafer)

Σύμφωνα με εκθέσεις, η πρώτη συσκευή της Apple με chip στα 2nm θα είναι το iPad Pro, στα τέλη του 2025, ενώ τα πρώτα iPhones, θα είναι τα iPhone 19 του 2026.

Γιατί όμως ένας κόμβος σε χαμηλότερα nm έχει σημασία; Καθώς πέφτουμε σε nm, τα μεγέθη των transistor, γίνονται μικρότερα. Έτσι, μπορούν να χωρέσουν περισσότερα transistors στην ίδια επιφάνεια. Περισσότερα transistors σημαίνει και μεγαλύτερες επιδόσεις και επειδή γίνεται και διαμοιρασμός στα διαθέσιμα transistors, έχουμε και μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τις απλές διεργασίες. Έτσι, καθώς ο αριθμός των nm συρρικνώνεται, οι επιδόσεις και ενεργειακή αποδοτικότητα αυξάνονται.

Οι Κινέζοι στρέφονται στα υβριδικά οχήματα και με καλό λόγοΚ

Ο κόμβος 2nm της TSMC περιλαμβάνει ένα νέο τρανζίστορ που ονομάζεται Gate-All-Around (GAA). Χρησιμοποιώντας κάθετα τοποθετημένα οριζόντια νανοφύλλα, τα τρανζίστορ GAA περιβάλλουν το κανάλι και στις τέσσερις πλευρές. Η προηγούμενη γενιά τρανζίστορ, γνωστή ως FinFET, κάλυπτε το κανάλι μόνο στις τρεις πλευρές. Τα τρανζίστορ GAA έχουν λιγότερη διαρροή και υψηλότερα ρεύματα κίνησης με αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση.

Παράλληλα, τα χυτήρια της Samsung, αντιμετωπίζουν ακόμα χαμηλότερη απόδοση από το 60% της TSMC, στα 2nm. Υπήρχαν φήμες πως για αυτό τον λόγο η Samsung σταματάει την ανάπτυξη του Exynos 2600, όμως η εταιρία τις διέψευσε. Πάντως, οι φήμες ήθελαν την απόδοση στα χυτήρια της Samsung να κυμαίνεται από 10% μέχρι 20%, που είναι τρομερά χαμηλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung παρουσιάζει χαμηλή απόδοση όμως. Το 2022 έγινε κάτι αντίστοιχο με τους Snapdragon 8 Gen 1, κάτι που ανάγκασε την Qualcomm να στραφεί αποκλειστικά στην TSMC για την κατασκευή των chips. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον Snapdragon 8+ Gen 1, με την τεχνική της TSMC και από τότε η Qualcomm έχει παραμείνει πελάτης της TSMC και δεν έχει κοιτάξει πίσω.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.