Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση 74 μελετών, με τίτλο Bioaccumulation and Biomagnification of Mercury Along the Seafood Chain in Europe: A Systematic Review την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ο υδράργυρος βρίσκεται σε πλήθος καθημερινών θαλασσινών τροφίμων χωρίς να το γνωρίζουμε.

Ο υδράργυρος αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο περιβαλλοντικό ρύπο, ο οποίος συσσωρεύεται στις υδρόβιες τροφικές αλυσίδες και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει η μελέτη, βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε θαλάσσια ψάρια και θαλασσινά από ευρωπαϊκές και γειτονικές θάλασσες.

Ookla Pulse: Το απόλυτο εργαλείο για το Wi-Fi σου μόλις ανακοινώθηκε!

Τι δείχνουν τα ευρήματα:

  • Ο μεθυλυδράργυρος (MeHg) αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού υδραργύρου βρίσκεται στα ψάρια, με συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι οστεϊχθύες, που ονομάζονται τα ψάρια με οστέινους σκελετούς, εμφανίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο μεθυλυδραργύρου, όσο και συνολικού υδραργύρου, σε σύγκριση με τα καρχαροειδή ή τα μαλάκια.
  • Τα είδη που είναι πιο πιθανό να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια είναι τα κορυφαία θηρευτικά είδη, δηλαδή, τόνος, ξιφίας, καρχαρίας.

Όπως καταλήγει η μελέτη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση της επιμόλυνσης με υδράργυρο, πιθανώς λόγω των κανονισμών που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.