To 2023 οι επιστήμονες κατέγραψαν ψάρια σε απίστευτα βάθη, που ξεπερνούσαν τα 8 χιλιόμετρα και μάλιστα πήγαιναν ακόμα πιο βαθιά. Αυτά ήταν και τα ψάρια που έσπασαν το ρεκόρ βάθους και δείχνουν τα μέγιστα βάθη στα οποία μπορούμε να βρούμε ψάρια.
Στην δυτική άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκεται η τάφρος Ίζου-Ογκασαβάρα, που φτάνει σε βάθος τα 11 χιλιόμετρα. Έχει σχηματιστεί από την πλάκα του Ειρηνικού, που βρίσκεται 4.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και η τάφρος έχει σχηματιστεί ανάμεσα στις διάφορες ηπειρωτικές πλάκες.
Σε αυτή την τάφρο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο είδος Pseudoliparis, είναι ένα είδος σαλιγκαριού που ζει σε μεγάλα βάθη. Το ανακάλυψαν σε βάθος 8.336 μέτρων, σπάζοντας το ρεκόρ των 8.178 μέτρων που είχαμε βρει ζωή στην τάφρο των Μαριανών.
Η τάφρος τον Μαριανών είναι η βαθύτερη γνωστή τάφρος και άρα η πιο καλά μελετημένη, όσο γίνεται τουλάχιστον. Το τεράστιο βάθος δεν κάνει καθόλου εύκολη την εξερεύνησή της, όμως έχει τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από βιολογικής άποψης.
«Όλοι πιστεύουν ότι το βάθος είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτές τις τάφρους», δήλωσε το 2023 ο καθηγητής Άλαν Τζέιμισον του Κέντρου Έρευνας Βαθέων Θαλασσών Minderoo-UWA, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής. Αν και το βάθος, και η τεράστια πίεση που ασκεί, πράγματι διαμορφώνουν τη ζωή σε αυτά τα περιβάλλοντα, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. «Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Τζέιμισον.
Η τάφρος Ίζου-Ογκασαβάρα έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από τις άλλες τάφους και αυτό την κάνει αρκετά ποιο φιλική για τη ζωή. Ταυτόχρονα, έχουμε υψηλότερη παραγωγικότητα των υδάτων γύρω από την Ιαπωνία, κάτι που προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη εισροή υλικών για την ζωή, σε σχέση με την τάφρο των Μαριανών.
Με αυτό στο νου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ερευνητικό πλοίο DSSV Pressure Drop για να δουν αν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της Ίζου-Ογκασαβάρα θα επιτρέπουν στα ψάρια να ζουν σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη.
Η ομάδα είχε απόλυτο δίκιο και το απέδειξε με την ανακάλυψη του Pseudoliparis belyaevi στα 8.022 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μάλιστα πήγαν ακόμα πιο μακριά και στα 8.336 μέτρα κινηματογράφησαν το νέο είδος, που μπορούμε να δούμε στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα του βίντεο παρακάτω:
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα νερά της τάφρου των Μαριανών είναι πιο τροπικά από ότι στο Ίζου-Ογκασαβάρα, η ίδια τη τάφρος είναι πιο κρύα, λόγω της θέσης της στον Νότιο Ωκεανό, όπου είναι κοντά στην Ανταρκτική.
Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για το νέο ωράριο ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως παρόχου
Με την τάφρο Ίζου-Ογκασαβάρα να είναι πιο μακριά, το νερό ζεσταίνεται περισσότερο μέχρι να φτάσει από τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή, σε σχέση με την τάφρο του Μαριανών. Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην τάφρο των Μαριανών και στην τάφρο Ίζου-Ογκασαβάρα είναι σχεδόν ένας βαθμός Κελσίου και αυτό είναι αρκετό για να αλλάξει την οικολογία της περιοχής.
«Τα ιαπωνικά χαρακώματα ήταν απίστευτα μέρη για εξερεύνηση. Είναι τόσο πλούσια σε ζωή, ακόμη και μέχρι τον πυθμένα», δήλωσε ο Τζέιμισον σε μια δήλωση.
Δεν έχουμε βρει θερμότερες τάφρους αντίστοιχου βάθους με αυτήν. Οπότε ήταν το ιδανικό μέρος για εξερεύνηση από την ομάδα του Τζέιμισον. Το ότιο αυτό το είδος έχει προσαρμοστεί σε βάθη μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό και πως εκεί μπορούν να επιβιώσουν και να ανθήσουν, είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Τα περισσότερα ψάρια σαν αυτό ζουν συνήθως σε ρηχά νερά, όπως οι εκβολές ποταμών.
Σε αυτά τα βάθη, τα ψάρια 20-25 εκατοστών ζουν τρώγοντας μικρά καρκινοειδή, τα οποία με τη σειρά τους τρέφονται με ότι πέφτει στον πυθμένα από την επιφάνεια ή από άλλα ψάρια που πεθαίνουν από πάνω τους.
«Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να βυθιστεί αυτό το υλικό», είπε ο Τζέιμισον . Ωστόσο, τα πεινασμένα καρκινοειδή δεν βλέπουν ημερομηνίες λήξης και χτίζουν ένα τροφικό πλέγμα με ό,τι μπορούν να βρουν.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.











































