Μερικές εικόνες στις οποίες παρουσιάζεται μια χιονοθύελλα θα μπορούσαν εύκολα να προέρχονται από τη Γη. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς προέρχονται από έναν πλανήτη που βρίσκεται στο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία που παραθέτουμε παρακάτω προέρχεται από μια περιοχή η οποία βρίσκεται 140 εκατομμύρια μίλια από τη Γη και ονομάζεται Australe Scopuli. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τη στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης στο τροχιακό αεροσκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022.
Στη συνέχεια το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε για δεύτερη φορά από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με την εικόνα να έχει δημιουργηθεί από ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στον πλανήτη Άρη κοντά στον νότιο πόλο του και λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “Winter Wonderland” και σύμφωνα με την ESA “οι στροβιλισμοί πάγου διοξειδίου του άνθρακα και στρώματα σκόνης τυλίγονται γύρω από τη σκηνή, κάνοντας τον Κόκκινο Πλανήτη λευκό.”. Οι εποχιακές πολικές στιβάδες και αποθέσεις είναι χαρακτηριστικές αυτής της περιοχής και σχηματίζονται ως στρώματα πάγου, τα οποία παγώνουν χάρη στις ποικίλες ποσότητες σκόνης οι οποίες είναι παγιδευμένες μέσα σε αυτά.
Η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων που ξεπουλά τα Tesla του στόλου της!
Αν και ο Άρης είναι συνήθως γνωστός ως Κόκκινος Πλανήτης λόγω της κόκκινης σκονισμένης επιφάνειάς του, έχει και αυτός εποχές οι οποίες δημιουργούν αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με την ESA, ο πλανήτης Άρης έχει τέσσερις διαφορετικές εποχές αλλά κάθε εποχή διαρκεί περίπου το διπλάσιο από ότι στη Γη καθώς το Αρειανό έτος είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Γης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.