Αν κάποιος διαβάσει ολόκληρη την απόφαση με την οποία απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε ιστοσελίδες υποτίτλων μεταξύ άλλων μπορεί να κατανοήσει το σκεπτικό της επιτροπής πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια. Από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σε 38 ιστοσελίδες από τους Ελληνικούς παρόχους, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

Ο ιστότοπος (subs4free.com) περιέχει αποθηκευμένα ψηφιακά αρχεία κειμένου με περιεχόμενο υποτίτλους κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ο ιστότοπος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να καταφορτώσουν (downloading) στους προσωπικούς Η/Υ υποτίτλους σε ψηφιακή μορφή και στη συνέχεια να μπορούν να ενσωματώνουν αυτούς σε αντίστοιχες ταινίες και σειρές τις οποίες συνήθως καταφορτώνουν παράνομα από το διαδίκτυο. Οι συγκεκριμένοι υπότιτλοι δεν έχουν δημιουργηθεί από τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών, είναι εξ’ακοής μεταφράσεις με αυθαίρετη απόδοση του πρωτότυπου κειμένου χωρίς την απαραίτητη ειδική έγγραφη άδεια από τον εκάστοτε δικαιούχο.

Με την ενσωμάτωση των υποτίτλων αυτών σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που καταφορτώνονται παράνομα από το διαδίκτυο, συντελείται σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωση της πειρατείας κινηματογραφικών έργων. Ο ιστότοπος και οι διασυνδεδεμένοι ιστότοποι περιέχουν ψηφιακά αρχεία υποτίτλων προς διάθεση στους χρήστες τους οι οποίοι υπότιτλοι προορίζονται για ενσωμάτωση σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αλλοδαπής προέλευσης διαφόρων εταιρειών. Ο ενιαίος κώδικας των ανωτέρω ιστοτόπων δίνει την περιορισμένη δυνατότητα στους χρήστες να δουν 20 επιμέρους ιστοσελίδες στις οποίες περιλαμβάνονται οι τίτλοι και τα αντίστοιχα ψηφιακά αρχεία υποτίτλων κινηματογραφικών ταινιών πρόσφατης κυκλοφορίας και μεγάλης εμπορικότητας.  Κάθε ιστοσελίδα περιέχει κατάλογο 15τίτλων με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί άμεσα να επιλέξει και να καταφορτώσει τους υποτίτλους που επιθυμεί από ένα σύνολό 300 τίτλων κινηματογραφικών ταινιών.

Από το συγκεκριμένο σύνολο, που αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού τίτλων ταινιών προέκυψε ότι 190 τίτλοι στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους περιέχουν έκαστος πολλαπλά ψηφιακά αρχεία υποτίτλων ως αυτά αναλυτικά κατονομάστηκαν από τον αιτούντα και κοινοποιήθηκαν σε όλους τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο ως αναπόσπαστο μέρος της γνωστοποίησης προοριζόμενα να ενσωματωθούν σε κινηματογραφικές ταινίες και σειρές οι οποίες ανήκουν ως προς το αποκλειστικό δικαίωμα μετάφρασης, αναπαραγωγής και εκμετάλλευσης σε εταιρείες μέλη της ΕΠΟΕ.

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=2545893

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. χαράς ευαγγέλια για τα φροντιστήρια αγγλικών!! δεν πιστεύω οι εταιρείες να περιμενουν απο κάποιον που δουλεύει για 20€ μεροκαμματο, να παει σινεμα με εισιτήριο….

  2. Η απόφαση αποτελεί μια ανοησία. Ο λόγος είναι ότι δεν αποδεικνύεται αυτό ότι κάποιος που θα κατεβάσει υποτίτλους ότι θα κατεβάσει και ταινία. Αυτό είναι υπόθεση φαντασίας.
    Από νομικής απόψεως στερεί δικαιώματα αυτών που απλά θέλουν να δουν τι κυκλοφορεί.
    Είναι εύκολα εφεσιβάλσιμη η αποφάση.
    Αλλά ποιός ασχολείται…
    Το καλύτερο είναι να αρχίσει ο κόσμος το διάβασμα βιβλίων, και αυτό θα αποτελέσει το τέλος του χόλυγουντ…
    Δεν πάνε να βγάζουν ότι θέλουν.
    Το καλύτερο είναι το διάβασμα, γιατί χάνει πολύ χρόνο ο άνθρωπος με τις βλακείες τους και την προπαγάνδα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.