Κάτω από ένα βουνό βαθιά μέσα στη Γη στη γειτονική Ιταλία, οι επιστήμονες γράφουν τη δική τους ιστορία με μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της φυσικής. Ο λόγος για το πείραμα XENON1T από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με έναν γιγάντιο ανιχνευτή γεμάτος με τόνους υγρού ξένου ο οποίος αναζητά τη σκοτεινή ύλη – σωματίδια μιας μυστηριώδους ουσίας της οποίας τα αποτελέσματα μπορούμε να δούμε στο σύμπαν, αλλά που κανείς δεν έχει ποτέ παρατηρήσει άμεσα μέχρι σήμερα.

Στη πορεία όμως, ο ανιχνευτής ανακάλυψε τη διάσπαση ατόμων του ξένου-124 – τη σπανιότερη διαδικασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σύμπαν.

Cosmote νέα SIM: Και μέσω 13888

το πιο σπάνιο φαινόμενο

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη σημασία της εν λόγω ανακάλυψης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη μορφή του ξένου έχει χρόνο ημιζωής 18.000 τρισεκατομμύρια χρόνια τη στιγμή που η ηλικία του σύμπαντος υπολογίζεται στα 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια.  Με απλά λόγια για να το καταλάβουμε, ο χρόνος που χρειάζεται για να αποσυντεθεί το μισό από ένα μεγάλο δείγμα ατόμων ξένου-124 είναι κατά 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερος από την ηλικία του ίδιου του σύμπαντος.

Ο ανιχνευτής XENON1T είναι βελτιστοποιημένος για την ανίχνευση πολύ σπάνιων διεργασιών, καθώς τα σωματίδια σκοτεινής ύλης αναμένεται να αλληλεπιδρούν πολύ σπάνια με τη συνηθισμένη ύλη.

Το ακόμη πιο σπάνιο που παρατηρήθηκε είναι ότι το αποσύνθεση ενός ατόμου ξένου-124 σε τελλούριο-124, ένα φαινόμενο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να παρατηρηθεί ούτε σε διάρκεια πολλαπλών Συμπάντων. Μελλοντικός στόχος να αποδειχθεί αν τα τα νετρίνα είναι ταυτόχρονα και αντισωματίδιά τους δίνοντας εν τέλει απάντηση σε ένα κυρίαρχο ερώτημα, γιατί το Σύμπαν αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.