Σε μια πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα, εκφράζονται οι αμφιβολίες των συντακτών της για τον ισχυρισμό της Huawei ότι κατέχεται από τους εργαζόμενους σε αυτή. Οι ερευνητές, ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν δεδομένα που είναι δημοσίως διαθέσιμα, προκειμένου να μπορέσουν να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα, ποιος την ελέγχει και ποιος λαμβάνει αποφάσεις. Και είναι ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς γνωρίζουμε ήδη τις κατηγορίες που της προσάπτει η Αμερικανική Κυβέρνηση για σχέσεις με το κινεζικό κράτος και ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των δυτικών χωρών.

Ο Christopher Balding, καθηγητής Οικονομικών στο Fulbright University του Βιετνάμ και ο Donald Clarke, καθηγητής του τμήματος νομικής του Πανεπιστημίου George Washington, δημοσίευσαν την έρευνά τους η οποία τιτλοφορείται “Who Owns Huawei?”. Η Huawei έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι ανήκει στον ιδρυτή,  Ren Zhengfei, ο οποίος έχει 1.14% μερίδιο και στους 100.000 περίπου εργαζομένους. Ωστόσο όμως η πραγματικότητα, είναι πιο περίπλοκη και λιγότερο ξεκάθαρη.

Ξεκίνησαν διαχωρίζοντας τις οντότητες που αποτελούν τον όμιλο Huawei. Η Huawei Technologies, είναι η εταιρεία που παράγει και πουλά προϊόντα και υπηρεσίες και απασχολεί περίπου 188.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Huawei για το 2018. Αυτή η οντότητα ανήκει στην εταιρεία που αποκαλείται Huawei Investment & Holding Co., Ltd., που απασχολεί λίγες εκατοντάδες ανθρώπους. Ο Ren Zhengfei κατέχει το 1.14% αυτής της εταιρείας (Huawei Investment & Holding Co., Ltd) και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε μια εταιρεία η οποία αποκαλείται Huawei Investment & Holding Company Trade Union Committee (“Huawei Holding TUC”).

Δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες για το πως συγκροτείται αυτή η εταιρεία και ποιος συμμετέχει ακριβώς στη λήψη αποφάσεων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η TUC σχετίζεται με την μητρική εταιρεία Huawei Investment & Holding Co., Ltd, που απασχολεί λίγες εκατοντάδες ανθρώπους και όχι με την Huawei Technologies (που απασχολεί 188.000 ανθρώπους). Και σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο της Κίνας, οι εργαζόμενοι στην Huawei, δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιοι θα κάθονται στις διευθυντικές θέσεις της Huawei Investment & Holding Company Trade Union Committee, πόσο μάλλον να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων.

Οι συντάκτες της έρευνας, προσπάθησαν επίσης να διαχωρίσουν την ιδιοκτησία από τον έλεγχο, ή σε μια υποθετική περίπτωση χρεωκοπίας, ποιος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρεία. Και πάλι, σύμφωνα με το νόμο στη Κίνα, τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία μιας συνδικαλιστικής ένωσης πηγαίνουν προς το πάνω, στο επόμενο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο, θεωρητικά στο All-China Federation of Trade Unions, που το ελέγχει το Κουμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Υπάρχει ακόμη, επιπλέον αδιαφάνεια για το πως δημιουργούνται τα Συμβούλια. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ιδρυτή, η Huawei διεξήγαγε μια διαδικασία ψηφοφορίας μεταξύ των 98.768 εργαζομένων που κατέχουν μετοχές, για να επιλεχθούν τα 115 μέλη της Επιτροπής των Αντιπροσώπων, που σύμφωνα με τον ιδρυτή, είναι εκείνη η αρχή που έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων. Αυτή η επιτροπή στη συνέχεια επιλέγει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Directors) και του Εποπτικού Συμβουλίου (Board of Supervisors). Και εδώ ακριβώς υπάρχει μια άλλη ασάφεια. Αν οι εργαζόμενοι που είναι κάτοχοι μετοχών ψηφίσουν σαν κάτοχοι μετοχών, τότε θα πρέπει να σταθμιστεί η ψήφος. Αν ψηφίσουν σαν εργαζόμενοι, τότε όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μετοχές και αυτοί που δεν έχουν θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν.

Αυτό, υποδηλώνει την πραγματική φύση των μετοχών που οι 100.000 εργαζόμενοι κατέχουν. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι δεν κατέχουν ένα τμήμα της εταιρείας μέσω των μετοχών τους. Αντί για αυτό, οι μετοχές αποτελούν δικαίωμα σύμβασης και όχι δικαίωμα ιδιοκτησίας. Δεν δίνουν το δικαίωμα ψήφου είτε στην Huawei Tech είτε στην Huawei Holding, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και ακυρώνονται μόλις ο εργαζόμενος φύγει από την εταιρεία. Οι δυο αυτοί παράγοντες, το αδιαφανές μοντέλο διακυβέρνησης της Huawei Holdings και η έλλειψη του δικαιώματος ιδιοκτησίας που σχετίζεται με τις μετοχές των εργαζομένων, οδηγούν τους συντάκτες της έρευνας σε δυο συμπεράσματα. Πρώτον, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ποιος κατέχει την Huawei, είναι σίγουρο ότι εργαζόμενοι δεν την κατέχουν. Δεύτερον η έλλειψη διαφάνειας του μοντέλου διακυβέρνησης της Huawei Holdings, βάζουν την Huawei σε δύσκολη θέση.

Αν η Huawei Holding ελέγχεται από μια συνδικαλιστική επιτροπή, τότε δεδομένου του πως λειτουργούν αυτά τα σώματα στην Κίνα, φαντάζει εξαιρετικά δικαιολογημένο να πιστέψει κανείς ότι κατέχεται από το κράτος. Αν η Huawei Holding δεν κατέχεται και δεν ελέγχεται από την συνδικαλιστική της επιτροπή (τους εργαζομένους δηλαδή που κατέχουν μετοχές), τότε η Huawei δεν λέει την αλήθεια.

Η Huawei απάντησε σε αυτή την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από τους καθηγητές Christopher  και Donald Clarke, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε αναξιόπιστες πηγές και φημολογία, χωρίς να διέπεται από κατανόηση όλων των παραμέτρων. Δεν έχουν ελέγξει τις πληροφορίες και τα συμπεράσματά τους είναι τελείως αβάσιμα. Η Huawei είναι μια private company που κατέχεται αποκλειστικά από τους εργαζομένους. Κανένας κυβερνητικός οργανισμός δεν έχει μετοχές στην Huawei, αλλά και οποιοδήποτε έλεγχο πάνω σε αυτή, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Πηγές: telecoms.com (1) telecoms.com (2)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.