Ενώ τα τηλεσκόπια υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μερικές απίστευτες ανακαλύψεις με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Η εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, παρέχει με τον καλύτερο τρόπο μια πρώτη ματιά στο πώς δημιουργούνται τα αστέρια που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό.

jameswebb

Το στιγμιότυπο που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει τον πρωτοαστέρα HH 212, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 ετών φωτός από τη Γη. Το HH 212 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους το 1993 κοντά στη ζώνη του Ωρίωνα. Η τελευταία αυτή εικόνα αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον σχηματισμό του άστρου, με τους αστρονόμους να εντοπίζουν συμμετρικά ροζ πλουμίδια εκπομπών αερίου που προέρχονται και από τις δύο πλευρές του πρωτοαστέρα.

Σύμφωνα με τον Mark McCaughrean, ανώτερο σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι προφανώς η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν μια έγχρωμη εικόνα του πρωτοαστέρα. Μια τέτοια εικόνα δεν ήταν δυνατή στο παρελθόν με επίγεια τηλεσκόπια.

Οι φυσικοί υποθέτουν ότι οι εκροές αερίου που παρατηρούνται μέσα στον πρωτοαστέρα είναι τα μέσα με τα οποία ρυθμίζει τη γέννησή του. Το James Webb γράφει πραγματικά ιστορία με αυτή την ανακάλυψη, με την Nicola Fox, την αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, να δηλώνει: Το Webb μας έδωσε μια πιο περίπλοκη κατανόηση των γαλαξιών, των άστρων και των ατμοσφαιρών των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος από ποτέ άλλοτε, θέτοντας τις βάσεις για να ηγηθεί η NASA σε μια νέα εποχή επιστημονικών ανακαλύψεων και αναζήτησης κατοικήσιμων κόσμων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Προηγούμενο άρθρο8 άγνωστες λειτουργίες του Google Maps αναλυτικά
Επόμενο άρθροΤα νέα πακέτα του What’s Up της Cosmote από 13/11
Βαλάντης Κουμπούρας
Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει, ο οποίος απασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, με people-first content. Γνωρίζει τα πάντα από τεχνολογία και έχει μεγάλη εμπειρία στις συγκρίσεις των πακέτων καρτοκινητής, όσον αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μελετά ενδελεχώς ανακοινώσεις νέων τραπεζικών προιόντων και ενημερώνει τους αναγνώστες του για θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αγαπά να κατευθύνει τους αναγνώστες του σε σωστά πακέτα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στον ελεύθερό του χρόνο, μελετά πακέτα καρτοκινητής, ή όρους συμβολαίων ηλεκτρικού ρεύματος, ή προσπαθεί να βρει μια νέα ενδιαφέρουσα υπηρεσία να την παρουσιάσει στο κοινό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.