Το GPT-4 της OpenAI φέρεται να έγινε η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που πέρασε το Turing Test, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.

Το Turing Test, που προτάθηκε από τον Alan Turing το 1950, έχει ως στόχο να καθορίσει αν μια μηχανή μπορεί να επιδείξει νοημοσύνη που να μην διακρίνεται από εκείνη ενός ανθρώπου. Για να περάσει αυτό το τεστ, μια τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλεί με έναν άνθρωπο και να τον πείθει ότι αλληλεπιδρά με έναν άλλο άνθρωπο.

Στη μελέτη, 500 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συνομιλίες με τέσσερις διαφορετικούς ερωτώμενους: έναν άνθρωπο, μια τεχνητή νοημοσύνη της εποχής του 1960 που ονομάζεται ELIZA, και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν με GPT-3.5 και GPT-4. Κάθε συνομιλία διήρκεσε πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με την εργασία, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το GPT-4 έγινε αντιληπτό ως ανθρώπινο στο 54% των περιπτώσεων, οδηγώντας τους ερευνητές να ισχυριστούν ότι το GPT-4 πέρασε το Turing Test.

Συγκριτικά, ο ανθρώπινος συμμετέχων αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος στο 67% των περιπτώσεων, το GPT-3.5 αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος στο 50% των περιπτώσεων και το ELIZA, με τις προ-προγραμματισμένες απαντήσεις και την έλλειψη γλωσσικού μοντέλου, κρίθηκε ως άνθρωπος μόνο στο 22% των περιπτώσεων.

Αυτά τα αποτελέσματα καθιστούν την απόδοση του GPT-4 ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Ωστόσο, υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με την επάρκεια του Turing Test ως μέτρο της νοημοσύνης των μηχανών.

Προοριζόταν να αξιολογήσει τις διανοητικές ικανότητες μιας μηχανής, αλλά η επιτυχής εξαπάτηση των ανθρώπων συχνά εξαρτάται περισσότερο από τη μίμηση κοινωνικο-συναισθηματικών ενδείξεων παρά από την επίδειξη ακατέργαστης νοημοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ζήτημα που έχουν εκφράσει ακόμη και διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τελικά, αυτή η μελέτη και οι επιδόσεις του GPT-4 στο Turing Test υπογραμμίζουν την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή μας και την αλλαγή της ανθρώπινης οπτικής για την ΤΝ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν αυτοί που έκαναν τσατ ήταν η κυρά Μαρία και ο κυρ Μπάμπης λογικό να μην καταλάβουν τίποτα, αν έβαζαν προγραμματιστές και τεχνικούς θα ήξεραν ποιο είναι το AI και τι θα πει μετά. Εύκολα ξεγελάς κάποιον παντελώς άσχετο και χαζούλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.