Οι κάρτες SIM είναι η καρδιά της κινητής, συνδεδεμένης ζωής μας. Αυτές οι μικροσκοπικές μονάδες επιτρέπουν στους χρήστες να λαμβάνουν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται με κάθε είδους υπηρεσίες διαδικτύου.

Είναι τόσο αναπόσπαστες με τα τηλέφωνα που οι κατασκευαστές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τα στριμώξουν στο εσωτερικό, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς χώρου που μπορεί να υπάρχουν.

Ως αποτέλεσμα, είδαμε αυτές τις κάρτες να μικραίνουν, από την κλασική μεγέθους κάρτα, είδαμε τις mini, τις micro, και τελικά φτάσαμε στις nano – που κυριολεκτικά είναι μόνο το chip.

Πλέον, κυκλοφορούν ορισμένα τηλέφωνα που έχουν ενσωματωμένες κάρτες SIM (eSIM) που μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές κάρτες, αλλά, δυστυχώς παρουσιάζουν μερικά προβλήματα.

Τα προβλήματα των eSIM θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη υιοθέτηση τους, αλλά φαίνεται ότι η Google μπορεί να έχει έτοιμες κάποιες λύσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στο Android 13.

Το βασικό πρόβλημα είναι η προσφορά υποστήριξης διπλής SIM ή κάτι παρόμοιο με το chip της eSIM, που λειτουργεί μόνο με μία γραμμή κάθε φορά – και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική.

Η λύση της Google χρησιμοποιεί multiple enabled profiles (MEP) για να επιτρέπει πολλαπλά ενεργά προφίλ SIM σε μία eSIM. Με άλλα λόγια, μία μόνο eSIM θα μπορεί να συνδεθεί σε δύο διαφορετικούς παρόχους ταυτόχρονα.

Αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα τη μέθοδο MEP της Google είναι ότι όλα συμβαίνουν σε επίπεδο λογισμικού. Πολλαπλές λογικές διεπαφές χρησιμεύουν ως ανεξάρτητα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ ενός προφίλ SIM και του μόντεμ του τηλεφώνου, ενώ διατηρούν μόνο μία πραγματική φυσική σύνδεση μεταξύ των στοιχείων.

Η Google προσθέτει κλάσεις API στο AOSP που θα επιτρέπουν στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις λογικές και φυσικές διεπαφές μαζί με τα προφίλ SIM που είναι αποθηκευμένα σε αυτές.

Ενώ οι eSIM μπορούν επί του παρόντος να αποθηκεύουν πολλά προφίλ σε ένα chip και να υποστηρίζουν την εναλλαγή μεταξύ τους, μόνο ένα προφίλ μπορεί να είναι ενεργό κάθε φορά.

Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος για να λάβετε υποστήριξη διπλής SIM με τις υπάρχουσες λύσεις είναι να αγοράσετε μια συσκευή με πολλές eSIM, πολλές φυσικές κάρτες SIM ή μια eSIM και μια φυσική κάρτα SIM.

Γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούνται δύο eSIM; Αυτή η λύση υπονομεύει την πλήρη τεχνολογία, καθώς η ύπαρξη δύο eSIM θα εξακολουθούσε να περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο — αν και σε μικρότερη κλίμακα από τις φυσικές κάρτες.

Όλα δείχνουν ότι η Google παρουσιάζει αυτήν την υπερτροφοδοτούμενη υποστήριξη eSIM στο Android 13. Η αναφορά σημειώνει ότι το AOSP αναφέρεται στην τεχνολογία, ενώ ο ιστότοπος Android Developers προτείνει το Android 13 να την ενσωματώσει.

Ορισμένα νέα MEP API είναι ήδη παρόντα στο Android 13 DP2. Αυτήν τη στιγμή, απλώς περιμένουμε να δούμε κάποια απομεινάρια του να κυκλοφορούν επιτέλους – είναι καλό που οι beta A13 είναι προ των πυλών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.