Τον περασμένο μήνα η Google κυκλοφόρησε την πρώτη developer preview του Android 13, της επερχόμενης έκδοσης του λειτουργικού της που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε stable κάποια στιγμή γύρω στο φθινόπωρο.

Λίγο καιρό μετά, η εταιρεία κυκλοφορεί τη δεύτερη developer preview, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Το επόμενο βήμα μετά από αυτό θα είναι η πρώτη beta, που θα φτάσει κάποια στιγμή τον Απρίλιο.

Στη συνέχεια, θα λάβουμε μια δεύτερη beta τον Μάιο, μια τρίτη beta τον Ιούνιο, μια τέταρτη beta τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από την τελική κυκλοφορία της stable έκδοσης – κάποια στιγμή τον Αύγουστο με Οκτώβριο.

Η DP2 του Android 13 εισάγει μια νέα άδεια χρόνου εκτέλεσης για την αποστολή ειδοποιήσεων από μια εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές που στοχεύουν το νέο λειτουργικό θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια ειδοποίησης για να μπορέσουν να σας στείλουν ανεπιθύμητα μηνύματα με ειδοποιήσεις push.

Για εφαρμογές που στοχεύουν στο Android 12 ή παλαιότερη έκδοση, το σύστημα θα χειριστεί τη ροή αναβάθμιση για λογαριασμό των προγραμματιστών, σύμφωνα με τη Google, χωρίς η εταιρεία να διευκρινίζει τι σημαίνει αυτό.

Οι εφαρμογές θα μπορούν επίσης να προστατεύουν το απόρρητο των χρηστών με την υποβάθμιση των αδειών που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν και δεν χρειάζονται πλέον. Φυσικά, εναπόκειται στους προγραμματιστές να το εφαρμόσουν εθελοντικά.

Υπάρχουν και άλλες προσθήκες σε αυτήν την έκδοση του Android 13, όπως βελτιωμένη αναδίπλωση κειμένου στα Ιαπωνικά, βελτιωμένα ύψη γραμμής για μη λατινικά σενάρια, και API μετατροπής κειμένου για μεθόδους εισαγωγής φωνητικών γραμμάτων.

Επίσης, προσθέτει υποστήριξη για γραμματοσειρές και emoji έκδοσης COLR 1. Αυτή είναι μια νέα, εξαιρετικά συμπαγής μορφή γραμματοσειράς, που αποδίδεται γρήγορα και καθαρά σε οποιοδήποτε μέγεθος και προσφέρει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το Android 13 DP2 φέρνει υποστήριξη για Bluetooth LE Audio, τον ασύρματο ήχο επόμενης γενιάς που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το “Bluetooth Classic”.

Έχει σχεδιαστεί για ήχο HiFi χωρίς καμία θυσία στην αυτονομία της μπαταρίας και θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται και να μεταδίδουν ήχο σε φίλους και συγγενείς ή ακόμα και να εγγραφούν σε δημόσιες εκπομπές για πληροφορίες, ψυχαγωγία, και άλλα.

Το Android 13 DP2 προσθέτει επίσης υποστήριξη για το πρότυπο MIDI 2.0, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας σύνδεσης υλικού MIDI 2.0 μέσω USB. Αυτό έχει αυξημένη ανάλυση για τους ελεγκτές, καλύτερη υποστήριξη για non-Western τόνους και πιο εκφραστική απόδοση χρησιμοποιώντας ελεγκτές ανά νότα.

Όπως η πρώτη έκδοση, έτσι και αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε προγραμματιστές και δεν συνιστάται να την εγκαταστήσετε εκτός και αν είστε ένας από αυτούς.

Εάν θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε την επόμενη έκδοση του Android για μια δοκιμή, περιμένετε μέχρι τον επόμενο μήνα, όταν θα κυκλοφορήσει η πρώτη beta – αν έχετε ένα Pixel, αλλιώς υπομονή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.