Για όσους δεν γνωρίζουν, τον περασμένο Αύγουστο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προέβη στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία καθορίζεται το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει για τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμες δηλώσεις. Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή προστίμων για τις διαδικαστικές παραβάσεις των παρ. 1, 2, 3, 7 και 8 του άρθρου 53 του ΚΦΔ, που αφορούν στην παράλειψη υποβολής ή στην εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, καθώς και στην παράλειψη χορήγησης στοιχείων που ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.
Η εγκύκλιος αφορά στους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες) και τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται ξεκινούν από τα 100 και φθάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, πιστωτικές ή ακόμη και μηδενικές.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η εγκύκλιος έχει αναδρομική ισχύ από το 2024 και ισχύει, δηλαδή, για φορολογικά έτη προηγούμενων ετών.
ΙV. Έναρξη ισχύος- Μεταβατικές διατάξεις
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 117 του ΚΦΔ, η ισχύς μεταξύ άλλων και των διατάξεων του άρθρου 53 του ΚΦΔ αρχίζει από τη δημοσίευση του ως άνω νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 19.04.2024 και εφεξής. Οι μεταβατικές διατάξεις
του άρθρου 70 του ν. 4987/2022 (Α΄206) εξακολουθούν να ισχύουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ΚΦΔ.
9. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις των παρ. 1, 2, 3, 7 και 8 του άρθρου 53 του ΚΦΔ, εφαρμόζονται για παραβάσεις που τελούνται από 19.4.2024 και εφεξής, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων για τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 70 του ν. 4987/2022, όπως ενδεικτικά των παρ. 15 και 16 αυτού για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, που αφορούν χρήσεις, περιόδους, υποθέσεις ή εν γένει φορολογικές υποχρεώσεις έως τις 31.12.2013. Για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες έχουν τελεστεί πριν την 19.04.2024, ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης της καταλογιστικής του προστίμου πράξης, εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες διατάξεις του ν. 4987/2022 (Α΄ 206), όπως ίσχυαν πριν την κατάργησή τους.
10. Για τις φορολογίες κεφαλαίου, η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 53 του ΚΦΔ ισχύει για παραβάσεις που τελούνται από 19.04.2024 και εφεξής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 275 του ν. 5222/2025 (Α΄134).
Για να το κατανοήσουμε όλοι καλύτερα, καλό είναι να δούμε τα εν λόγω παραδείγματα:
1ο: Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, από την οποία δεν προκύπτει φόρος, για την οποία υπήρχε υποχρέωση υποβολής από ένα νομικό πρόσωπο που τηρεί βιβλία με απλογραφικό σύστημα έως το τέλος του Μαρτίου 2024, αν υποβλήθηκε την 18η.4.2024, θα επιβληθεί το πρόστιμο της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4987/2022 (100 ευρώ), ενώ αν υποβλήθηκε την 20η.4.2024 θα επιβληθεί το πρόστιμο της παρ. 2 του άρθρου 53 του ΚΦΔ (250 ευρώ).
2ο: Στην περίπτωση εκπρόθεσμης χρεωστικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορά τη χρήση 2013 (ή προηγούμενες) και η οποία υποβλήθηκε την 1η.6.2024, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 70 του ν.4987/2022, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν (επιβολή, αντί του πρόσθετου φόρου του άρθρου 1 του ν. 2523/1997, προστίμου που ισούται με το άθροισμα του προστίμου του άρθρου 54 πλέον του τόκου του άρθρου 53 του 4987/2022, ο οποίος υπολογίζεται από την 1η.1.2014 και μέχρι την έκδοση του εκτελεστού τίτλου της πράξης επιβολής προστίμου, εφόσον αυτό συνεπάγεται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογούμενου). Αν η εκπρόθεσμη δήλωση υποβλήθηκε την 1η.6.2024 και αφορά στη χρήση 2014 (ή επόμενες) θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 7 του άρθρου 53 του ΚΦΔ.
Όλες οι πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και την εγκύκλιο που μπορείτε να βρείτε εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.












































