Τα Windows, είτε τα αγαπάμε είτε τα μισούμε, είναι σε γενικές γραμμές το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μέχρι πρόσφατα, αν θέλαμ να παίξουμε σε άλλη πλατφόρμα, όπως Linux ή Mac, συχνά ήμασταν άτυχοι. Με την εισαγωγή του Proton και του Steam Deck, τα πράγματα γίνονται πιο προσιτά για τις πλατφόρμες Linux, ακόμη και αν τα προβλήματα τρίτων που καταστρέφουν τα παιχνίδια εξακολουθούν να υφίστανται. Αλλά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για μηχανήματα χαμηλότερης ισχύος όταν πρόκειται να τρέξουν μια νέα έκδοση των Windows, όπως τα Windows 11. Τουλάχιστον, αυτό ίσχυε μέχρι που η NTDev δημιούργησε το tiny11, μια ελαφριά έκδοση του τρέχοντος λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Ως επί το πλείστoν μας αρέσουν αρκετά τα Windows 11. Σίγουρα είχαν κάποιες παιδικές ασθένειες, αλλά με συνεχείς διορθώσεις αρχίζουν να γίνονται αντάξια των περισσότερων σύγχρονων συστημάτων. Τρέχουν καλά στα περισσότερα σύγχρονα μηχανήματα, αλλά δεδομένου ότι χρειάζονται πάνω από 20GB για να εγκατασταθούν και περίπου 8GB μνήμης RAM( για να τρέξουν, απλά δεν είναι η λύση για κάποια παλαιότερα ή απλά μικρότερα builds. Αυτού του είδους τα συστήματα θα πρέπει συχνά να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Linux ή ίσως σε παλαιότερο Windows, εκτός αν ο κάτοχος τους αποφασίσει να δοκιμάσει το tiny11.

Το tiny11 είναι ένα έργο της NTDev που τροποποιεί τα Windows 11 σε μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος με μέγεθος byte. Με το tiny11, αυτά τα 20GB απαιτούμενου χώρου εγκατάστασης έχουν μειωθεί ακριβώς στα οκτώ, με τη δυνατότητα να μειωθούν ακόμη περισσότερο με περαιτέρω συμπίεση του δίσκου. Όσον αφορά τη μνήμη RAM, χρειάζεται μόνο 2GB για να τρέξει “τέλεια”, αλλά μπορεί κάπως να δουλέψει, αν και με “αργούς ρυθμούς”, σε συστήματα με λιγότερα από 400 MB.

Για να το κάνει να δουλέψει, η NTDev έπρεπε να αφαιρέσει μεγάλο μέρος bloatware από τα Windows 11. Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα στο tiny11 καταλαμβάνει μόνο 6.34GB, τα υπόλοιπα καταλαμβάνονται από τις εφαρμογές που έπρεπε να διατηρηθούν. Αυτές περιλαμβάνουν πολλά βασικά στοιχεία, όπως η αριθμομηχανή και το σημειωματάριο, αλλά και την πρόσβαση στο κατάστημα της Microsoft, ώστε να μπορείτε ακόμα να κατεβάζετε νέα προγράμματα.

Ορισμένες από τις δυνατότητες του tiny11 γίνονται δυνατές από το Rufus, ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να παρακάμψετε τη μη ύπαρξη λογαριασμού Microsoft για γενική χρήση. Τούτου λεχθέντος, η χρήση του καταστήματος Microsoft και άλλων λειτουργιών πιθανότατα θα εξακολουθούν να απαιτούν λογαριασμό, οπότε εξαρτάται από το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα που τρέχει tiny11 ως προς το πόσο θα αλληλεπιδράσετε με τα οικοσυστήματα της Microsoft.

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα αυτού του είδους συστήματος είναι ότι δεν υποστηρίζεται επίσημα. Χάρη στη φύση του tiny11, θα υπάρξουν χαρακτηριστικά που θα στερηθείτε. Επιπλέον, δεν θα ενημερώνεται από μόνο του, οπότε μπορεί επίσης να χρειαστεί να έχετε το νου σας για μελλοντικές εκδόσεις από την NTDev, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εγκαθίστανται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.