Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα, πως ένα δεύτερο φεγγάρι θα βρίσκετια σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μάλιστα, τώρα μας αποκαλύπτουν πως την Κυριακή, στις 22:45 ώρα Ελλάδος θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και θα παραμείνει σε τροχιά, μέχρι τις την Παρασκευή 25/11, στις 18:42.

Όμως, αυτό το φεγγάρι είναι εντελώς διαφορετικό. Η σελήνη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη εδώ και 4.000.000.000 χρόνια και έχει σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος. Το νέο φεγγάρι είναι στην ουσία ένας αστεροειδής, με το όνομα 2024 PT5, που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Είναι μέλος της μικρής ζώνης αστεροειδών Arjuna, που ακολουθούν τη Γη. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι πως είναι ο πρώτος αστεροειδής που συλλαμβάνεται από την βαρύτητα του πλανήτη μας, μετατρέποντάς τον σε ένα μίνι φεγγάρι.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον τεκμηριώσει τις προηγούμενες συλλήψεις του 2024 PT5, που έγιναν το 2006 και το 2020.

Στην μελέτη των Ισπανών διαβάζουμε πως «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια. Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Σύμφωνα με τις στατιστικές, εκτιμάται πως το να έχει η Γη ένα δεύτερο φεγγάρι συμβαίνει αρκετές φορές μέσα σε μια δεκαετία.

Μια λιχουδιά από το εν λόγω πιάτο προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο!

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη για λίγε μόνο εβδομάδες, σε αντίθεση με τα δισεκατομμύρια χρόνια της Σελήνης. Όμως η βασική διαφορά τους δεν είναι αυτή, αλλά το μέγεθός του.

Όταν λέμε πως πρόκειται για ένα mini φεγγάρι, το εννοούμε κυριολεκτικά, καθώς έχει διάμετρο μόλις 11.3 μέτρα, σε αντίθεση με τα 3.475 μέτρα της διαμέτρου της Σελήνης. Οπότε αν βγείτε στο μπαλκόνι σας δε θα καταφέρετε να δείτε τον αστεροειδή με γυμνό μάτι. Αντ αυτού, θα χρειαστείτε επαγγελματικό τηλεσκόπιο ώστε να μπορέσετε να τον δείτε και να τον ακολουθήσετε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the AAS.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.