Η Google λαμβάνει μια ενδιαφέρουσα — και δυνητικά αμφιλεγόμενη — απόφαση με το Android 13, εφαρμόζοντας ένα σύστημα αρχείων που αναπτύχθηκε από τη Huawei — το EROFS. Σύμφωνα με το Esper, η Google σχεδιάζει να συμπεριλάβει το Enhanced Read-Only File System στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, καθιστώντας το το προεπιλεγμένο read-only σύστημα.

Το EROFS δημιουργήθηκε από τον Xiang Gao όταν εργαζόταν ως μηχανικός στη Huawei και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα αρχείων, όπως εξοικονόμηση χώρου με συμπίεση και ταχύτητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορες ενημερώσεις και λιγότερο χρησιμοποιούμε χώρο αποθήκευσης.

Η Huawei ανέπτυξε το EROFS για συμπερίληψη στον πυρήνα του Linux, ο οποίος αποτελεί τη βάση του Android. Παρά το γεγονός ότι τελικά αποκλείστηκε από το οικοσύστημα Android, το σύστημα αρχείων έγινε επίσημα μέρος του πυρήνα του Linux, ξεκινώντας από το Linux 5.4. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε εκατομμύρια συσκευές Huawei και υιοθετείται από άλλους κατασκευαστές.

Η Google σχεδιάζει να καταστήσει το EROFS το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για read-only partitions, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από το βασικό σύστημα Android. Δεδομένου ότι το partition συστήματος είναι συνήθως μόνο για ανάγνωση, η συμπίεσή του είναι μια ελκυστική επιλογή για εξοικονόμηση χώρου σε αρχεία που αλλάζουν μόνο όταν εκτελείται μια ενημέρωση συστήματος.

Δυστυχώς, τα περισσότερα συστήματα συμπίεσης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοση, έναν περιορισμό που αντιμετωπίζει και το EROFS. Επιπλέον, το ότι η Google ρίχνει το βάρος στο Enhanced Read-Only File System δεν σημαίνει ότι όλες οι συσκευές θα το χρησιμοποιούν αυτόματα. Αυτό θα συμβεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Η αλλαγή θα επηρεάσει μόνο τις συσκευές που κυκλοφορούν με Android 13 out of the box και μόνο εκείνες που έχουν ενσωματωμένες τις υπηρεσίες της Google. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές που εκτελούν το AOSP (Android Open Source Project) δεν θα χρησιμοποιούν το EROFS, ακόμη και αν τρέχουν την τελευταία έκδοση του Android out of the box.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.