Οι ήδη υπάρχοντες χρήστες του Signal ίσως λαμβάνουν όλο και περισσότερες ειδοποιήσεις που τους αναφέρουν ότι οι επαφές τους αρχίζουν να προστίθενται στο Signal. Είναι όλα σημάδια της μεγάλης εισροής νέων χρηστών.

Signal

Γνωστό για την end to end κρυπτογράφηση και την ανεξάρτητη υποδομή πάνω στην οποία βασίζεται σαν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το Signal αποτελεί την κυρίαρχη μέθοδο επικοινωνίας ακτιβιστών, ανθρώπων της κοινότητας hacking και γενικώς όσων ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Πλέον, έγινε mainstream με την υπηρεσία να μην μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της ζήτησης που καταγράφει.

Προσφάτως, το WhatsApp, το οποίο ανήκει ως γνωστόν στο Facebook και το οποίο χρησιμοποιεί τα πρωτόκολλα end to end κρυπτογράφησης του Signal, άρχισε να εμφανίζει μια ειδοποίηση στους χρήστες, που τους ξεκαθαρίζει ότι μοιράζει δεδομένα χρηστών με το Facebook (κάτι που το κάνει εδώ και χρόνια). Κάτι τέτοιο οδήγησε πολλούς ανθρώπους προς κάτι διαφορετικό, όπως το Signal, βέβαια, υποβοηθήθηκε η τρομερή ανάπτυξή του το τελευταίο χρονικό διάστημα και από τον Elon Musk χάρη σε ένα tweet του.

Όλα τα προηγούμενα τρία χρόνια, το Signal επένδυε σημαντικά ποσά σε υποδομή και features για να υποστηρίξει τους χρήστες του. Την πρώτη σημαντική άνοδο τη γνώρισε τότε με τον George Floyd και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο το Signal είναι το top app στο Apple App Store και στο Google Play Store.

Εν ολίγοις τι είναι το Signal;

Το Signal είναι ένα εντελώς δωρεάν app με έμφαση στην ασφάλεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε Apple όσο και σε Android συσκευές αλλά και σε dektop συστήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας αριθμός τηλεφώνου. Μπορείς να στείλεις κείμενο ή να πραγματοποιήσεις φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις.

Είναι ασφαλές;

Η επικοινωνία μέσω του Signal έχουν κρυπτογράφηση end to end, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι χρήστες εντός των μηνυμάτων μπορούν να δουν το περιεχόμενο και ούτε καν η ίδια η εταιρεία.

Προστατεύει πράγματι την ιδιωτικότητα;

Ναι και η ασφάλεια προχωράει ακόμη παραπέρα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Μπορείς να ρυθμίσεις τα μηνύματα να εξαφανιστούν μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. το Signal επίσης δεν συλλέγει δεδομένα. Το μόνο στοιχείο που δίνεις είναι ο αριθμός του τηλεφώνου και η υπηρεσία εργάζεται να αποδεσμευθεί και από αυτόν.

Ο λόγος για τον οποίο η υπηρεσία δεν συλλέγει δεδομένα, είναι γιατί αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Δεν έχει διαφημίσεις και δεν έχει λόγο να παρακολουθεί τους χρήστες. Το 2018, ο Brian Acton, ιδρυτής του Whatsapp δώρισε 50 εκατομμύρια δολάρια στη Signal Foundation, μετά την πώληση του Whatsapp στο Facebook, με σκοπό τη δημιουργία ενός πραγματικά ασφαλούς app.

Μπορείς να το βρεις στο App Store και στο Google Play Store

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.