Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι το απόλυτο όριο της ταχύτητας του σύμπαντος. Δεν μπορούμε να σπάσουμε την ταχύτητα του φωτός, αλλά οι κινητήρες δίνης προσφέρουν τον τρόπο για να το κάνουμε.
Οι κινητήρες δίνης που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek θεωρητικά θα μπορούσαν να παρακάμψουν την ταχύτητα του φωτός τυλίγοντας ένα σκάφος σε μια φούσκα χωροχρόνου. Το σκάφος θα παρέμενε ακίνητο μέσα σε αυτή τη φυσαλίδα, ενώ η ίδια η φυσαλίδα θα μπορούσε να ταξιδεύει με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες (σε σχέση με έναν παρατηρητή εκτός αυτής).
Με μια διαστολή του χωροχρόνου πίσω από το διαστημόπλοιο και μια αντίθετη συστολή μπροστά, είναι δυνατή η κίνηση με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, όπως την βλέπουν οι παρατηρητές, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη τους. Η προκύπτουσα παραμόρφωση θυμίζει την κίνηση δίνης στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο θα χρειαστούν εξαιρετικά μεγάλα ποσά ύλης προκειμένου να δημιουργηθεί μια παραμόρφωση του χωροχρόνου
Έχουν γίνει προσπάθειες να μειωθεί η ποσότητα της απαιτούμενης ύλης ή να αμφισβητηθεί η αναγκαιότητά της.
Ορισμένες ομάδες προσπάθησαν να μοντελοποιήσουν πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε χωρίς ύλη και ισχυρίστηκαν ότι θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές και νέες βαρυτικές τεχνικές για να δημιουργήσουμε μια φυσαλίδα στρέβλωσης μέσα στα όρια της γνωστής φυσικής, αν και αυτό θα εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα απαιτούσε πολλή ενέργεια και πιθανότατα θα μπορούσε να ταξιδέψει μόνο με ταχύτητες χαμηλότερες από αυτές του φωτός.
Αλλά ακόμη και να είχαμε λύσει το θέμα της ύλης θα μπορούσαμε όντως να τους χρησιμοποιήσουμε; Προκύπτουν πολλά προβλήματα. Όπως για παράδειγμα ότι οι παρατηρητές σε διαφορετικά πλαίσια αναφοράς αρχίζουν να διαφωνούν σχετικά με τη σειρά των γεγονότων.
Φανταστείτε ένα σκάφος δίνης που έρχεται προς το μέρος σας με διπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του φωτός (από το σημείο που βρίσκεστε). Το πρώτο που θα βλέπατε από το σκάφος θα ήταν όταν έφτανε, καθώς το φως από το σημείο εκκίνησής του δεν έχει ακόμη φτάσει σε εσάς. Το φως όμως από τα κοντινότερα σε εσάς σημεία του ταξιδιού φτάνει πρώτα σε εσάς, και στη συνέχεια φθάνει το φως από τα πιο μακρινά σημεία του ταξιδιού. Το αποτέλεσμα θα ήταν να δείτε για παράδειγμα ένα σκάφος να εμφανίζεται ξαφνικά και στη συνέχεια να πετάει μακριά σας με την ταχύτητα του φωτός.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Αντί να κυνηγάμε να ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός γιατί δεν κοιτάμε πρώτα να την πλησιάσουμε πχ στο 90%?
Οι δονήσεις της ύλης, δεν έχουν καμία σχέση με το περπάτημα ή το τρέξιμο της ύλης, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πού μπερδεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και παλινδρομη συνεχώς.
Οι δονήσεις που εκφράζονται με συχνότητες παραγόμενες από την ύλη, είναι μηνύματα της ύλης, και χωρίς ένα φορέα δεν μεταβιβάζονται, ο φορέας είναι αυτός που μεταβιβάζει το μήνυμα της δόνησης της ύλης, και όχι μόνη της η δόνηση της ύλης.
Οι δώνησει δεν περπατάει ούτε τρέχει.