Επιτέλους το Voyager 1 επέστρεψε για τα καλά. Μετά από την αποκατάσταση της επικοινωνίας με την Γη, από τα 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η ομάδα πίσω από την αποστολή κατάφερε να επαναφέρει όλα τα συστήματα του σε λειτουργία.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023, όταν το Voyager 1 έχασε την δυνατότητα του να μας μιλήσει. Συγκεκριμένα, έστελνε στην Γη μια ακολουθία από 1 και 0, που δεν έβγαζαν κανένα νόημα. Τα πράγματα ήταν δύσκολα για το θρυλικό σκάφος, όμως οι μηχανικοί πίσω από το πρόγραμμα δεν το έβαλαν κάτω. Λίγο πριν τα παρατήσουν, το Voyager 1 έστειλε στην Γη μια ανάγνωση μέρους της μνήμης του, που βοήθησε τους μηχανικούς να βρουν που ήταν το πρόβλημα. Οι μηχανικοί μετά από μερικές βδομάδες βρήκαν την αιτία του προβλήματος, που ήταν σε ένα από τα chips μνήμης του υπολογιστή.

Στη συνέχεια έστειλαν μια αναβάθμιση στο Voyager 1, που έκλεινε αυτό το σημείο του προβληματικού chip, ανακατευθύνοντας την ροή δεδομένων στα λειτουργικά μέρη του υπολογιστή. Έτσι, η επικοινωνία με τη Γη αποκαταστάθηκε πλήρως. Όμως οι μηχανικοί είχαν παραπάνω δουλειά να κάνουν.

Ο επιστήμονας της NASA που είδε τις πρώτες φωτογραφίες από τα Voyager. Του έφεραν ανατριχίλα!

Θα έπρεπε να αναπρογραμματιστούν και τα 4 επιστημονικά όργανα του Voyager 1, ώστε να γίνουν και πάλι λειτουργικά. Αυτό ακριβώς έκαναν οι μηχανικοί! Έθεσαν ξανά σε λειτουργία τα τέσσερα επιστημονικά όργανα του Voyager 1, ώστε να συνεχίσει να εξερευνάει το Σύμπαν και να μας στέλνει πίσω όλα τα συναρπαστικά ευρήματά του.

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977 και από τότε πλέει στο αχανές, παγωμένο και επικίνδυνο σύμπαν. Οι πυρηνικές του μπαταρίες θα αντέξουν μέχρι τα μέσα στην δεκαετίας του 2030. Ελπίζουμε αυτό να ήταν το τελευταίο πρόβλημα που εμφανίστηκε στο θρυλικό σκάφος, που μας έχει πάει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.