Πρόκειται σύντομα να δούμε ένα αστρικό γεγονός που πρώτη φορά καταγράφηκε το 1217. Πρόκειται για μια νέα έκρηξη του T Coronae Borealis (T CrB), επίσης γνωστή ως το αστέρι της Blaze.
Το αστέρι είναι στην πραγματικότητα ένα δυαδικό αστρικό σύστημα που περιλαμβάνει έναν λευκό νάνο και έναν κόκκινο γίγαντα. Είναι ορατά και από την Γη, χωρίς την βοήθεια τηλεσκοπίου. Σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη, η βαρύτητα του λευκού νάνου, τραβάει πάνω του υλικό από τον κόκκινο γίγαντα. Αυτό καταλήγει σε ένα πολύ σπάνιο γεγονός, που βλέπουμε μόνο μία φορά στη ζωή μας (ή δυο αν είμαστε πολύ τυχεροί).
«Τα αστέρια είναι αρκετά κοντά ώστε καθώς ο κόκκινος γίγαντας γίνεται ασταθής από την αυξανόμενη θερμοκρασία και πίεσή του και αρχίζει να εκτοξεύει τα εξωτερικά του στρώματα, ο λευκός νάνος συλλέγει αυτή την ύλη στην επιφάνειά του», εξηγεί η NASA. «Η ρηχή πυκνή ατμόσφαιρα του λευκού νάνου θερμαίνεται τελικά αρκετά ώστε να προκαλέσει μια απρόσμενη θερμοπυρηνική αντίδραση – η οποία παράγει το νέο που βλέπουμε από τη Γη». Αυτό είναι το γνωστό Nova (Nova σημαίνει νέο άστρο).
Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε 80 περίπου χρόνια και το γνωρίζουμε λόγω παρατηρήσεων το 1866 και το 1946, όταν το αστρικό σύστημα φωτίστηκε τόσο πολύ, που ήταν ορατό από τη Γη με γυμνό μάτι. Το αστέρι έγινε τόσο φωτεινό, όσο το Βόρειο Αστέρι μας, Polaris.
Δεν ήταν οι μοναδικές φορές που αναφέρεται η Nova. Τον Δεκέμβριο του 1787, ο αιδεσιμότατος Francis Wollaston παρατήρησε και κατέγραψε ένα αστέρι στη θέση του T Coronae Borealis, το οποίο πιθανότατα θα είναι το φλογερό αστέρι για άλλη μια φορά που πηγαίνει προς nova. Μάλιστα, μπορεί επίσης να έχουμε μια πολύ παλαιότερη περιγραφή του αστεριού, που φτάνει μέχρι τη Βαυαρία του 13ου αιώνα.
“Το συμβάν του 1217 έχει μια αναφορά αυτόπτη μάρτυρα που γράφτηκε από τον Abbott Burchard του Upsberg ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη αστρική σημειακή πηγή (“stella”) στο Coronae Borealis που “έλαμπε με μεγάλο φως”, διήρκεσε “πολλές ημέρες” και αποδόθηκε ως είναι ένα «υπέροχο σημάδι»», έγραψε ο Bradley Schaefer, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής & Αστρονομίας του State University της Λουϊζιάνα σε μια εργασία του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal for the History of Astronomy.
Οι προηγούμενες παρατηρήσεις αναφέρουν πως το αστέρι υπέστη αύξηση της φωτεινότητας, παρουσιάζοντας μια βουτιά πριν από την έκρηξη.
Άντρας μηνύει την Apple για $6 εκατομμύρια όταν η γυναίκα του βρήκε σβησμένα μηνύματα
“Το T CrB Pre-Eruption Dip έχει ήδη ξεκινήσει τον Μάρτιο/Απρίλιο του τρέχοντος έτους”, εξηγεί η Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων (AAVSO) . «Αν η πτώση το 2023 είναι παρόμοια σε χρονική περίοδο με εκείνη του 1945, τότε η πρωτογενής έκρηξη θα συμβεί περίπου 1,1±0,3 χρόνια αργότερα ή το 2024,4±0,3».
Με βάση τις περασμένες βυθίσεις φωτεινότητας και τις εκρήξεις, οι αστρονόμοι αναμένουν πως το επόμενο nova θα συμβεί από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Για αυτό καλό θα είναι να κοιτάμε τον ουρανό αυτή την περίοδο, καθώς θα είναι δύσκολο να το χάσουμε. Αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε μάρτυρες ενός γεγονότος που συμβαίνει μα φορά στην ζωή μας και αξίζει να το δούμε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal for the History of Astronomy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.