Πλήθος κοσμικών φαινομένων μπορούν να ωθήσουν κάποιον πλανήτη σε ένα ηλιακό σύστημα, να φύγει από την τροχιά γύρω από το άστρο του και να ταξιδέψει μόνος τους στο Σύμπαν. Όλα δείχνουν πως το TESS, το τηλεσκόπιο κυνηγός εξωπλανητών, βρήκε έναν από αυτούς τους πλανήτες.

Μέχρι σήμερα έχουμε βρει πάνω από 5.000 εξωπλανήτες. Εξωπλανήτες ορίζονται οι πλανήτες που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Κάποιοι από αυτούς τους πλανήτες είναι ορφανοί και περιπλανώνται στο διάστημα. Σύμφωνα με μια περσινή μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Laiden της Ολλανδίας, εκτιμάται πως ο αριθμός των περιπλανώμενων πλανητών στον Γαλαξία μας είναι τεράστιος. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για 50 δισεκατομμύρια περιπλανώμενους πλανήτες και αυτοί μόνο στον δικό μας Γαλαξία. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που μιλάνε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ορφανούς πλανήτες.

Τώρα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής, επιστήμονες του MIT, μελετούν τα δεδομένα του TESS και αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει έναν περιπλανώμενο πλανήτη, με την βοήθεια ενός φαινομένου που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Αν η ανακάλυψη του πλανήτη επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, θα ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες ανακαλύψεων του TESS, στο Σύμπαν.

Τι βρίσκεται στην “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης;

Ο Βαρυτικός φακός είναι εάν φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός, που κάνει χρήση της καμπύλωσης που δημιουργεί στον χωροχρόνο, ένα πολύ μεγάλο ουράνιο σώμα. Αυτή η καμπύλωση λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δουν ότι κρύβεται πίσω από αυτό το σώμα, με πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση.

περιπλανώμενο πλανήτη
Μια εικόνα δείχνει έναν κρύο ορφανό περιπλανώμενο πλανήτη καλυμμένο με πάγο λόγω της έλλειψης γονικού αστεριού και της έλλειψης δικής του απόδοσης φωτός.(Πίστωση εικόνας: Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA)

“Αυτή είναι η απόδειξη της αρχής ότι το TESS μπορεί να βρει αυτά τα είδη σημάτων και τώρα εναπόκειται σε εμάς να αρχίσουμε να βουτάμε βαθιά για να βρούμε περισσότερα και να κατανοήσουμε τι μπορεί να σημαίνουν”, λέει ο Kunimoto.”Έχουμε αναζητήσει λιγότερο από 1% των δεδομένων TESS, ενώ το 99% απομένει, έχουμε πληθώρα νέων ευκαιριών για συναρπαστικές ανακαλύψεις στην πορεία!

Η έρευνα της ομάδας έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Προς το παρόν παρουσιάζεται ως έγγραφο προκαταρκτικής αξιολόγησης στον ιστότοπο αποθετηρίου arXiv. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.