Το Antarctic Circumpolar Current (ACC), το πιο ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα στη Γη επιβραδύνεται εξαιτίας της γρήγορης τήξης των στρωμάτων πάγου της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες προβλέπουν ως και 20% επιβράδυνση μέχρι το 2050 κάτι που θα μπορούσε να να διαταράξει τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα, να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να απειλήσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Το Antarctic Circumpolar Current φανταστείτε τον σαν έναν τεράστιο ιμάντα μεταφοράς νερού σε όλο τον πλανήτη, συνδέοντας τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Ρυθμίζει το παγκόσμιο κλίμα μεταφέροντας θερμότητα, διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά στους ωκεανούς. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική κυκλοφορία η οποία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών και στην υποστήριξη της θαλάσσιας ζωής.

Το νέο taxisnet και να πότε ξεκινά!

Από την άλλη πλευρά απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού που από την μεριά του διαταράσσει την πυκνότητα της κυκλοφορίας, οδηγώντας σε αποδυνάμωση του ρεύματος. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι στο πιο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλάζοντας ριζικά την παγκόσμια κυκλοφορία και το κλίμα.

Τεράστιο ωκεάνιο ρεύμα επιβραδύνεται! Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό!

Γιατί επιβραδύνεται;

Με τη χρήση υψηλής ανάλυσης προσομειώσεων οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο ωκεανός έχει γίνει λιγότερο αλμυρός, ενώ έχει χάσει και την πυκνότητά του. Όπως εξηγεί η Taimoor Sohail και ο καθηγητής Bishakhdatta Gayen, ο ωκεανός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και εξαιρετικά ισορροπημένος. Εάν αυτή η τρέχουσα ισορροπία καταρρεύσει, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, όπως μεγαλύτερη κλιματική μεταβλητότητα, με μεγαλύτερες ακραίες συνθήκες σε ορισμένες περιοχές και επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της μείωσης της ικανότητας του ωκεανού να λειτουργεί ως αποθήκη άνθρακα. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό.

Ένα ασθενέστερο ωκεάνιο ρεύμα θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για είσοδο στην Ανταρκτική πλήθους ειδών διαταράσσοντας τα τοπικά οικοσυστήματος , οδηγώντας σε αλλαγές στο τροφικό πλέγμα και απειλώντας είδη όπως οι πιγκουίνοι,

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.