Ένα τεράστιο ηφαίστειο βρέθηκε στον στο οροπέδιο Θαρσής, του Άρη και μάλιστα ήταν κρυμμένο σε κοινή θέα. Το ηφαίστειο έχει μήκος 9.022 χιλιομέτρων και είναι καλά κρυμμένο, καθώς βυθίζεται σε ένα βαθούλωμα της επιφάνειας, ώστε να μην το έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Η ανακάλυψη του ηφαιστείου ανακοινώθηκε σήμερα στο 55ο συνέδριο για την Σελήνη και την πλανητική επιστήμη του Τέξας. Το ηφαίστειο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον λαβύρινθο Noctis Mons και μπορεί να δείτε το έγγραφο από την ανακάλυψη εδώ. Για να βρούμε το ηφαίστειο χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από πολλαπλούς δορυφόρους που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, συμπεριλαμβανομένων και του Viking της ΝΑΣΑ και το Mars Reconnaissance Orbiter, όπως επίσης και το Mars Express της ESA.
«Είναι ένα αρχαίο και μακρόβιο ηφαίστειο τόσο βαθιά διαβρωμένο που θα μπορούσατε να περπατήσετε, να οδηγήσετε ή να πετάξετε μέσα από αυτό για να εξετάσετε, να συλλέξετε δείγματα και να χρονολογήσετε διαφορετικά μέρη του εσωτερικού του για να μελετήσετε την εξέλιξη του Άρη στο χρόνο», δήλωσε ο Πασκάλ Λι, ένας πλανητικός επιστήμονας. στο Ινστιτούτο SETI και ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε σε μια ανακοίνωση του ινστιτούτου . «Είχε επίσης μια μακρά ιστορία αλληλεπίδρασης θερμότητας με το νερό και τον πάγο, γεγονός που το καθιστά μια προνομιακή τοποθεσία για την αστροβιολογία και την αναζήτησή μας για σημάδια ζωής».
Το ηφαίστειο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Valles Mareneris, που είναι ένα τεράστιο σύστημα φαραγγιών, που σχηματίζει λαβύρινθο. Μάλιστα είναι 10 φορές μακρύτερο, 20 φορές πιο πλατύ και 5 φορές πιο βαθύ από το Grand Canyon. Το ηφαίστειο εντοπίσθηκε «κρυμμένο κοντά στον ισημερινό του Άρη σε κοινή θέα», σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Σύμφωνα με την ομάδα πίσω από την ανακάλυψη, το ηφαίστειο αποτελεί ασπίδα που αποτελείται από πολυεπίπεδη λάβα, πάγο και πυροκλαστικό υλικό. Όταν δημιουργήθηκαν ρήγματα και σπασίματα στο ηφαίστειο, η λάβα αυξήθηκε, προκαλώντας θερμική διάβρωση και τελικά την κατάρρευση της περιοχής του ηφαιστείου.
Ενώ το ηφαίστειο που ανακαλύφθηκε ξεπερνά το Έβερεστ σε ύψος (8.839 μέτρα), είναι αρκετά μικρότερο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του Άρη, το Olympus Mons, που έχει μέγεθος όσο η Αριζόνα και το ύψος του φτάνει τα 25,75 χιλιόμετρα!
Πέρσι, η ομάδα βρήκε έναν αρχαίο παγετώνα στην περιοχή και είναι ένα καλό σημάδι για μελλοντική αποίκηση από ανθρώπους, σε έναν παγωμένο, άνυδρο και αφιλόξενο κόσμο. Η ομάδα ξεκίνησε από τον παγετώνα που ανακοίνωσε και έφτασε στην ανακάλυψη του ηφαιστείου.
«Τέλος, με τον πάγο του παγετώνα που πιθανότατα διατηρείται ακόμα κοντά στην επιφάνεια σε μια σχετικά ζεστή ισημερινή περιοχή στον Άρη, το μέρος φαίνεται πολύ ελκυστικό για ρομποτική και ανθρώπινη εξερεύνηση», πρόσθεσε ο Lee, μέλος της ομάδας.
Επιτέλους το πορτοφόλι Google προσθέτει τη σημαντικότερη για όλους μας υποστήριξη
Εάν ο πάγος διατηρούνταν κοντά στην επιφάνεια του Άρη, θα ήταν έναν συναρπαστικός χώρος για ανθρώπινη κατοίκηση. Ο τρόπος παραγωγής τροφής, νερού και οξυγόνου στον Άρη, είναι ορισμένα από τα κρίσιμα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν, αν ποτέ φιλοξενήσει το ανθρώπινο είδος.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί δείγματα από τεράστιες εκρήξεις των ηφαιστείων του Άρη. Ο πλανήτης όμως είναι σεισμικά ενεργός, ενώ το 2022 το σκάφος InSight εντόπισε σημάδια μάγματος στα σεισμικά δεδομένα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.