Για πρώτη φορά μετά από οκτώ δεκαετίες, ένα ουράνιο φαινόμενο θα κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να  παρακολουθήσουμε με γυμνό μάτι τη λάμψη ενός άστρου κατά τη διάρκεια της έκρηξής του.

starexplosion

Θα είναι γνωστό ως Τ Coronae Borealis και βρίσκεται σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της έκρηξής του. Θα λάμπει τόσο έντονα για περίπου μια ολόκληρη εβδομάδα, στα πρότυπα του πολικού αστέρα.  Ο ακριβής χρόνος του αστρικού αυτού θεάματος είναι αβέβαιος, αν και η Nasa προβλέπει ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η επικείμενη έκρηξη χαρακτηρίζεται ως nova και αποτελεί ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει περίπου κάθε αιώνα. Το αστρονομικό αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα  όταν ένα νάνο αστέρι με μέγεθος παρόμοιο με τον ήλιο καταρρέει και ένας ερυθρός γίγαντας  στο τέλος της ζωής του που διαστέλλεται σε μέγεθος περίπου 74 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο, πλησιάζουν πολύ κοντά στο ένα το άλλο.

Το Starlink ο αργός δολοφόνος της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου της Γης

Η εγγύτητα αυτή αυξάνει δραματικά τη θερμοκρασία της επιφάνειας του ερυθρού γίγαντα από 4.000 ως 5.000 βαθμούς F στους 360.000 βαθμούς ωθώντας τον T CrB να αποβάλει τα εξωτερικά του στρώματα πάνω στον ερυθρό γίγαντα. Η ύλη στον ερυθρό γίγαντα πυροδοτεί με τη σειρά της μια ενεργειακή έκρηξη έως και 100.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή του ήλιου.

Σε αντίθεση με έναν υπερκαινοφανή (supernova) , που εξαφανίζει το άστρο, ένας καινοφανής (nova) όπως ο T CrB δεν καταστρέφει το αστρικό σύστημα. Αντίθετα, το αστέρι ψύχεται στην αρχική του θερμοκρασία και ξαναρχίζει τον κύκλο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.