Μπορεί το Wi-Fi να αποτελεί παρελθόν, σύντομα. Σύμφωνα με αναφορά, ο οργανισμός προτύπων IEEE που επιβλέπει το Wi-Fi κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb για επικοινωνίες μέσω φωτός που θα καλύπτει την αναδυόμενη τεχνολογία Li-Fi.
Αντί να χρησιμοποιεί σήματα ασύρματου δικτύου, το Li-Fi χρησιμοποιεί αόρατο – τουλάχιστον για το ανθρώπινο μάτι – υπέρυθρο φως για να παρέχει ασύρματη οπτική συνδεσιμότητα με βάση το φως σε ταχύτητες έως και 100 φορές ταχύτερες από αυτές του Wi-Fi.
Το φως μπορεί να παρέχει σήματα χωρίς ραδιοφωνικές παρεμβολές και το Li-Fi έχει ήδη ένα ανταγωνιστικό πρότυπο, το G.9991 της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. Η πηγή σημειώνει ότι το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται με λαμπτήρες που εκπέμπουν δεδομένα από την Signify.
Μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται pureLiFi κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο το σύστημα Light Antenna One, το οποίο πληροί ήδη τα πρότυπα 802.11bb. Πρόκειται για μια μονάδα που θα μπορούσε να χωρέσει σε smartphones και ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέχει ταχύτητες δεδομένων που ξεπερνούν το 1Gbps.
Ωστόσο, η κεραία Light Antenna One έχει βαθμολογηθεί για επικοινωνία με συσκευές σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων και όταν αναμεταδίδει έχει οπτικό πεδίο μόνο 24 μοιρών. Παρόλα αυτά, ο κατασκευαστής της Light Antenna One αναφέρει ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει τη μαζική ενσωμάτωση του Li-Fi.
Παρά τον ισχυρισμό του 1Gbps από την pureLiFi, οι ταχύτητες λήψης δεδομένων για το Li-Fi λέγεται ότι φτάνουν τα 224Gbps, γεγονός που ξεπερνά τη μέση ταχύτητα λήψης 40Gbps που αναμένεται από το Wi-Fi 7.
Το Li-Fi παρέχει καλύτερη ασφάλεια, καθώς τα σήματα είναι λιγότερο πιθανό να διαρρεύσουν μέσα από τοίχους. Επιπλέον, οι πομποί μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα σε φωτιστικά σώματα.
Επίσης, οι υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων θα παρέχουν γρήγορη συνδεσιμότητα από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, εικονικής πραγματικότητας, και τα λοιπά.
Εκτός από τις ταχύτερες ταχύτητες λήψης, το Li-Fi υπόσχεται να προσφέρει χαμηλό latency. Αυτή είναι μόνο η αρχή και σε λίγα χρόνια, μπορεί να μιλάμε για αυτήν την τεχνολογία με την ίδια οικειότητα που μιλάμε για το Wi-Fi.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Άμα βάλεις και μια γλάστρα δίπλα στον πομπό κάνει φωτοσύνθεση;
Και όχι μόνο. Θα μπορούμε να κάνουμε καί solarium.