Είτε πρόκειται για τη σύνταξη ενός δοκιμίου, είτε για την έρευνα ενός προβλήματος, το ChatGPT έχει γίνει το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για σχεδόν κάθε γλωσσική εργασία.

Πράγματι, η ικανότητα του chatbot να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να τις επεξεργάζεται μέσα σε δευτερόλεπτα το καθιστά εξαιρετικά πολύτιμο. Αλλά μήπως αυτή η ευκολία έχει κάποιο κόστος; Μπορείτε να εμπιστευτείτε το ChatGPT για να κρατήσει τα μυστικά σας;

Είναι ένα ερώτημα που αξίζει να τεθεί, δεδομένου ότι πολλοί από εμάς μπορεί να μην είναι αρκετά προσεκτικοί με τα chatbots. Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε μια απλή ερώτηση: Είναι το ChatGPT, και τα άλλα αντίστοιχα AI εργαλεία, ασφαλές;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι “Ναι, το ChatGPT είναι ασφαλές”. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να προκαλέσει καμία άμεση βλάβη σε εσάς ή στον υπολογιστή σας, διότι τόσο οι browser όσο και τα OS για smartphone χρησιμοποιούν μια τεχνική ασφαλείας γνωστή ως sandboxing.

Το ChatGPT δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην υπόλοιπη συσκευή. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το σύστημά σας παραβιαστεί ή μολυνθεί με ιούς ενώ χρησιμοποιείτε την επίσημη εφαρμογή ή τον ιστότοπο του ChatGPT και των άλλων AI chatbots.

Ωστόσο, το ChatGPT μπορεί να μην είναι ασφαλές ως προς την ιδιωτικότητα και την εμπιστευτικότητα. Μέχρι να δούμε αναλυτικά το θέμα αυτό, να θυμάστε ότι οι συνομιλίες σας με τα chatbots δεν είναι 100% ιδιωτικές, ακόμη και αν εμφανίζονται μόνο όταν συνδέεστε στο λογαριασμό σας.

Μία ακόμα πτυχή που πρέπει να εξετάσουμε είναι το πόσο ασφαλής είναι η εξέλιξη και δράση των chatbots. Αρκετές γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας έχουν επικρίνει τα σύγχρονα chatbots και τους δημιουργούς τους διότι διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία στο ευρύ κοινό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία και δημιουργικότητα τόσο καλά που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, τα AI εργαλεία δημιουργίας εικόνων μπορούν ήδη να δημιουργήσουν παραπλανητικές εικόνες που έχουν τη δυνατότητα να υποκινήσουν τη βία και την πολιτική αναταραχή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ChatGPT; Όχι απαραίτητα, αλλά το παραπάνω παράδειγμα, και άλλα αντίστοιχα, εξακολουθεί να είναι μια ανησυχητική ματιά στο τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Ας δούμε ένα άλλο κομμάτι του όλου θέματος που ακούει στο όνομα chatbots. Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας όταν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο εργαλείο;

Το ChatGPT δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς όλη η γλωσσική επεξεργασία γίνεται από ισχυρούς, υπερσύγχρονους υπολογιστές σε κέντρα δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι όταν πληκτρολογείτε μια προτροπή, αυτή αποστέλλεται πρώτα στους διακομιστές της OpenAI.

Η εταιρεία διατηρεί ένα αρχείο με τις συνομιλίες όλων για την περαιτέρω εκπαίδευση και βελτίωση του chatbot. Με απλά λόγια, το ChatGPT καταγράφει κάθε συνομιλία που έχετε μαζί του. Ακόμα και όταν διαγράψετε μια συνομιλία, ένα αντίγραφο θα συνεχίσει να υπάρχει σε αποχαρακτηρισμένη μορφή. Οπότε, να θυμάστε, τα chatbots αποθηκεύουν τα δεδομένα σας για μελλοντική εκπαίδευση, οπότε μη διαρρέετε μυστικά ή εμπιστευτικές πληροφορίες.

Όταν το ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, η OpenAI δήλωσε ότι το chatbot θα ήταν διαθέσιμο δωρεάν μόνο κατά τη φάση της ερευνητικής προεπισκόπησης. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, αλλά η δωρεάν πρόσβαση παραμένει, χωρίς κάποια ένδειξη ότι θα διακοπεί σύντομα ή γενικά. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η OpenAI αποκομίζει κάποια αξία από τους δωρεάν χρήστες που αλληλεπιδρούν με το chatbot.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι η OpenAI δεν σκοπεύει να πουλήσει δεδομένα χρηστών ή ιστορικά συνομιλιών σε διαφημιστές ή τρίτους. Αντ’ αυτού, διατηρεί όλα τα δεδομένα στους δικούς της διακομιστές με έδρα τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση μελλοντικών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το GPT-5. Στη συνέχεια, η OpenAI προσλαμβάνει εργολάβους για να επανεξετάζουν ορισμένα από αυτά τα αρχεία συνομιλιών και να παρέχουν ανατροφοδότηση για να βοηθήσουν το chatbot να βελτιωθεί.

Θεωρητικά, μόνο οι έμπιστοι ερευνητές της OpenAI μπορούν να δουν ή να έχουν πρόσβαση στα αρχεία συνομιλιών. Τούτου λεχθέντος, στο παρελθόν, το ChatGPT υπέφερε από ένα σφάλμα όπου οι χρήστες μπορούσαν να δουν το ιστορικό συνομιλιών των άλλων χρηστών.

Παρόλο που η OpenAI ισχυρίζεται ότι αποθηκεύει τα δεδομένα αποκλειστικά σε δικούς της διακομιστές, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα συστήματά της είναι αδιαπέραστα. Έχουμε δει εταιρείες υψηλότερου προφίλ να υποφέρουν από παραβιάσεις ασφαλείας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT με ασφάλεια;

Αρχικά, μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες που δεν θέλετε να γνωρίζει κανείς άλλος, ή έστω όλο το διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει εμπορικά μυστικά, ιδιόκτητο κώδικα που ανήκει στην εταιρεία για την οποία εργάζεστε, αριθμούς πιστωτικών καρτών και διευθύνσεις. – Ορισμένες εταιρείες, όπως η Samsung, έχουν απαγορεύσει στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν το chatbot για αυτόν τον λόγο.

Έπειτα, χρησιμοποιήστε την επίσημη εφαρμογή ChatGPT από το App Store και το Play Store και μείνετε μακριά από αυτές τρίτων. Εναλλακτικά, αποκτήστε απλώς πρόσβαση στο chatbot μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο. Επιπλέον, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιεί η OpenAI τις συνομιλίες σας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μπορείτε να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων συμπληρώνοντας αυτήν τη φόρμα.

Τέλος, δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό σας στην OpenAI, ώστε να μην μπορούν άλλοι να τον παραβιάσουν και να δουν το ιστορικό των συνομιλιών σας στο ChatGPT. Επίσης, να διαγράφετε το ιστορικό συνομιλιών σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να εισέλθει παράνομα στο λογαριασμό σας, δεν θα μπορεί να διαβάσει καμία από τις προηγούμενες συνομιλίες σας.

Υποθέτοντας ότι ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τη χρήση του ChatGPT ώστε να λαμβάνετε βοήθεια σε καθημερινές, τετριμμένες εργασίες. Εξάλλου, το chatbot έχει την υποστήριξη μεγάλων φορέων του κλάδου, όπως η Microsoft, και το υποκείμενο γλωσσικό μοντέλο του τροφοδοτεί επίσης ανταγωνιστικά chatbots όπως το Bing Chat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.