Ο Ραμσής Β, γνωστός και ως ο Ραμσής ο Μεγάλος, ήταν το τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστίας της Αιγύπτου. Αρκετοί τον θεωρούν τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο Φαραώ της Αιγύπτου, που έφερε την Αίγυπτο στα πιο δυνατά της χρόνια. Στα ελληνικά τον αποκαλούσαν Οσυμανδύα από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή που ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε)και θεωρούσαν πως είναι ο εκλεκτός του θεού Ρα.
O Ραμσής Β ήταν ο Φαραώ της Αιγύπτου από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. και κυβέρνησε για 66 έτη και δύο μήνες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Το 1975 ο Maurice Bucaille, ένας Γάλλος γιατρός, εξέτασε την μούμια του Ραμσή Β και την βρήκε σε κακή κατάσταση. Τότε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Valery Giscard d’Estaign, έπεισε τις αιγυπτιακές αρχές να στείλουν την μούμια στο Παρίσι για να την επιδιορθώσουν. Τον Σεπτέμβριο του 1976, η μούμια του Ραμσή Β έφτασε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, με στρατιωτικές τιμές που αρμώζουν σε βασιλιά. Στην συνέχεια πήγε στο εργαστήριο του Μουσείου l’Homme.
Η μούμια εξετάστηκε από τον καθηγητή Pierre-Fernand Ceccaldi, ιατροδικασή του εγκληματολογικού του Παρισιού. Ο οποιος ανέφερε πως τα μαλλιά του ήταν σε άριστη κατάσταση και ήταν κοκκινομάλλης, ενώ ήταν ιδιαίτερα λευκός, καθώς μάλλον έπασχε από λεύκη. Για το χρώμα των μαλλιών του έπρεπε να γίνει εξέταση DNA για να βρεθεί το χρώμα που είχε στα νιάτα του.
Αφού αποκαταστάθηκε η μούμια, είχαμε μια καλύτερη άποψη για την εμφάνιση του Ραμση Β. Τώρα οι φωτογραφίες και τα δεδομένα της μούμιας μπήκαν σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, για να δούμε πως ήταν στην πραγματικότητα αυτός ο μεγάλος βασιλιάς της Αιγύπτου, σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους.
Το αποτέλεσμα φυσικά και εντυπωσιάζει και φυσικά δίνουν μια νέα διάσταση στο τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται σωστά. Τώρα όμως με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε μια ακόμα πιο πιστή αναπαράσταση του προσώπου του Ραμσή, που βασίζεται και σε αξονικές τομογραφίες του κεφαλιού του. Έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν καλύτερα τον διάσημο Φαραώ, στην ηλικία των 90 ετών που απεβίωσε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και παλαιότερες αξονικές της μούμιας του Φαραώ και εφάρμοσαν σε αυτές λογισμικό ανάλυσης για να δουν και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.
«Το λογισμικό προσδιορίζει τις ιδιότητες των διαφόρων στρωμάτων υλικών στο πρόσωπο της μούμιας, όπως επιδέσμους από λινό και επιτρέπει το ψηφιακό ξετύλιγμα των φαραώ», δήλωσε ο Δρ. Sahar Saleem, καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου που ηγήθηκε του έργου
Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα απολέσματα που πήραμε για το πως ήταν το πρόσωπο του μεγάλου Φαραώ, περιήχαν μεγαλύτερη ακρίβεια και ήταν εντελώς διαφορετικά από την πρώτη προσπάθεια. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στο βίντεο παρακάτω.
«Η απεικόνιση των λεπτών χαρακτηριστικών του προσώπου, όπως τρυπήματα αυτιών και χτένισμα, έγινε επίσης δυνατή από το σύγχρονο λογισμικό αναδόμησης εικόνας», είπε ο Saleem.
Σύμφωνα με την Caroline Wilkinson, διευθύντρια του Face Lab στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, η διαδικασία ανακατασκευής περιελάμβανε ένα «μοντέλο τομογραφίας με υπολογιστή (CT) του κρανίου» και μια «βάση δεδομένων προ-μοντελοποιημένης ανατομίας προσώπου που εισάγουμε και στη συνέχεια αλλάζουμε ώστε να ταιριάζει στο κρανίο.”
Ο Ήλιος περιστρέφεται πολύ παράξενα, και ίσως τελικά ξέρουμε το γιατί (Βίντεο)
Αυτή είναι η πιο λεπτομερής αναδημιουργία του προσώπου που έχει δημιουργηθεί από την μούμια του Ραμσή Β, καθώς υπολογίζει πολλούς παραπάνω παράγοντες που επιρεάζουν την μορφολογία του ανθρώπου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.