Ο Ήλιος, ένα αδιαμφισβήτητο ουράνιο θαύμα, κρύβει μυστήρια στον πύρινο πυρήνα του. Μεταξύ των αινιγματικών συμπεριφορών του, το φαινόμενο της διαφορικής περιστροφής έχει γοητεύσει τους επιστήμονες. Παρά τις προσδοκίες για ομοιόμορφη περιστροφή σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, ο Ήλιος αψηφά τις συμβάσεις. Στον ισημερινό του, μια πλήρης περιστροφή διαρκεί περίπου 24 γήινες ημέρες, ενώ στους πόλους εκτείνεται σε περίπου 34 ημέρες. Αυτό ιντριγκάρει του επιστήμονες, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη φύση του Ήλιου, έχουμε ένα κρίσιμο στοιχείο που αποκάλυψε ομάδα με επικεφαλής τον Yuto Bekki στο Max Planck Institute για το Solar System Research (MPS). Οι ταλαντώσεις ηχητικών κυμάτων μεγάλης περιόδου μέσα στη ζώνη συναγωγής του Ήλιου, που ανακαλύφθηκαν μέσω ηλιοσεισμολογικών παρατηρήσεων, επηρεάζουν τη διαφορική περιστροφή του ουράνιου γίγαντα. Αυτές οι ταλαντώσεις, που είναι ιδιαίτερα εμφανείς γύρω από τους πόλους, ρυθμίζουν τη δυναμική της περιστροφής του Ήλιου.

Ο Ήλιος συντονίζεται με συνεχείς δονήσεις και η ορατή φωτόσφαιρα δονείται με εκατομμύρια τρόπους ακουστικής ταλάντωσης, μερικοί από τους οποίους διαρκούν μόλις λίγα λεπτά και άλλοι εκτείνονται σε περίοδο 27 ημερών. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι εξαρτώνται από τη διαφορική περιστροφή. Όμως, περαιτέρω έρευνες αποκαλύπτουν μια αμοιβαία σχέση. Οι ταλαντώσεις περιορίζουν τις διακυμάνσεις της περιστροφής του Ήλιου.

Ήλιος Ήλιου Περιστροφή

Μέσω σχολαστικών αριθμητικών προσομοιώσεων, η ομάδα του Bekki αποδεικνύει πώς αυτές οι ταλαντώσεις αναδιανέμουν τη θερμότητα από τους πόλους στον ισημερινό, διατηρώντας μια στενή αντίθεση θερμοκρασίας. Παρά τη φαινομενικά ασήμαντη σημασία της εν μέσω της καυτής θερμότητας του Ήλιου, αυτή η ισορροπία επηρεάζει βαθιά την παγκόσμια δυναμική του.

Ο Ήλιος εμφάνισε τεράστιες κηλίδες. Ίσως μπορείτε να τις δείτε!

Ο Laurent Gizon, διευθυντής του MPS, υπογραμμίζει τους παραλληλισμούς με τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα στη Γη, τονίζοντας τη διασύνδεση των ουράνιων διεργασιών. Κάθε ανακάλυψη μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση των μυστηρίων του Ήλιου και στην αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλα τα ρευστά ουράνια σώματα (άστρα και αέριοι πλανήτες) παρουσιάζουν διαφορική περιστροφή. Κάθε επιστήμονας το γνωρίζει, καμία έκπληξη ή “ίντριγκα” λοιπόν. Κατά τα λοιπά, το άρθρο έχει πολλές ιντερνετικές υπερβολές και το μόνο που χρειάζεται να μείνει στον αναγνώστη είναι η πληροφόρηση για τον τομέα της ηλιοσεισμολογίας, ενός από τα εργαλεία της αστροφυσικής για την κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του Ήλιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.