Η Apple αποκάλυψε για πόσα χρόνια δεσμεύεται να προσφέρει ενημερώσεις λογισμικού σε κάθε iPhone. Τα στοιχεία που προέρχονται από τον ίδιο τον αμερικανικό κολοσσό δείχνουν ότι προσφέρει δύο χρόνια λιγότερη υποστήριξη από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στο στρατόπεδο του Android, τις Samsung και Google που πλέον προσφέρουν 7 χρόνια ενημερώσεις.

Νωρίτερα φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε νέους κανονισμούς για την ασφάλεια προϊόντων και την τηλεπικοινωνιακή υποδομή (PSTI), οι οποίοι υποχρεώνουν τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στη χώρα να συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας.

Μία από τις απαιτήσεις είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να ορίζουν μια περίοδο υποστήριξης, ή ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, για το οποίο θα παρέχονται ενημερώσεις ασφαλείας μετά την πώληση. Η “ενημέρωση ασφαλείας” ορίζεται από τον κανονισμό ως “ενημέρωση λογισμικού που προστατεύει ή ενισχύει την ασφάλεια ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης λογισμικού που αντιμετωπίζει ζητήματα ασφαλείας τα οποία έχουν ανακαλυφθεί από τον κατασκευαστή ή έχουν αναφερθεί σε αυτόν”.

iPhone Minimum Update ανημερώσεις

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Apple υπέβαλε δημόσια κανονιστική αίτηση για το iPhone 15 Pro Max. Η κατάθεση δείχνει ότι η “καθορισμένη περίοδος υποστήριξης” της συσκευής είναι “τουλάχιστον πέντε έτη από την ημερομηνία πρώτης προμήθειας”. Η “πρώτη ημερομηνία προμήθειας” αναφέρεται ως “22 Σεπτεμβρίου 2023”, όταν δηλαδή έκανε ντεμπούτο η σειρά iPhone 15.

Σε αντίθεση με τη Samsung και τη Google, η Apple δεν είναι συνήθως ρητή σχετικά με την υποστήριξη παλαιού λογισμικού για τις συσκευές iPhone, οπότε το ελάχιστο χρονικό διάστημα των πέντε ετών θα πρέπει να αποτελεί καλή είδηση για τους χρήστες της Apple που διατηρούν παλαιότερες συσκευές. Ωστόσο, τόσο η Samsung όσο και η Google εγγυώνται επτά χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας, καθώς και ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος Android για τις συσκευές τους, δηλαδή δύο χρόνια περισσότερο από αυτό που εγγυάται η Apple σε αυτό το έγγραφο. Βέβαια, έχει τεράστια σημασία η ελάχιστη υποστήριξη, καθώς η ιστορία έχει δείξει διαφορετική τακτική από την Apple.

Η Apple συνήθως παρέχει στις παλαιότερες συσκευές τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας περισσότερο από την αναφερόμενη πενταετή περίοδο. Για παράδειγμα, μόλις φέτος τον Μάρτιο η Apple προώθησε μια ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας σε μοντέλα iPhone 6s, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή πριν από εννέα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη Samsung, η οποία κατά καιρούς κυκλοφορεί ενημερώσεις ασφαλείας για σοβαρά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν για συσκευές που κυκλοφόρησαν μέχρι και σχεδόν μία δεκαετία πριν.

Πηγαίνοντας πιο πίσω, όσον αφορά την Apple, τον Νοέμβριο του 2020, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση για να επιδιορθώσει σημαντικά ζητήματα ασφαλείας για το iPhone 5S, το οποίο κυκλοφόρησε το 2013. Αυτό είναι επτά χρόνια μετά τη διάθεση της συσκευής στην αγορά. Με άλλα λόγια, ενώ η ελάχιστη περίοδος των πέντε ετών έχει πλέον οριστεί επίσημα, οι χρήστες iPhone μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι η Apple έχει μια ισχυρή ιστορία στο να διατηρεί τις παλαιότερες συσκευές ενημερωμένες – όταν αυτό χρειάζεται – για αρκετά χρόνια περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το βασικό δεδομένο παραμένει. Σε αντίθεση με την Apple που υπόσχεται πλήρη υποστήριξη λογισμικού για τουλάχιστον 5 χρόνια από την πρώτη διάθεση ενός iPhone, οι Samsung και Google υπόσχονται 7 χρόνια ενημερώσεων Android και ασφαλείας. Πρόκειται για δύο εταιρείες που τηρούν τις υποσχέσεις τους και έχουν σταθερό πρόγραμμα διάθεσης ενημερώσεων. Οπότε, αν η Apple δεν αυξήσει το όριο μες τα iPhone 16, τότε θα μείνει πίσω από το Android όσον αφορά την επίσημη δέσμευση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.