Το να έχει κάποιος ίντερνετ έχει τα καλά του, αλλά και τα αρνητικά του, αν μπορεί να τα θεωρήσει κάποιος αρνητικά. Μια αποκομμένη φυλή του Αμαζονίου, απέκτησε σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Starlink και μας αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν πάνω από 476 εκατομμύρια αυτόχθονες που ζουν σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, όμως μία φυλή απέκτησε σύνδεση στο διαδίκτυο για να έχει πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η φυλή Marubo,  των οποίων οι καλύβες είναι διάσπαρτες εκατοντάδες μίλια κατά μήκος του ποταμού Ituí βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της Starlink. Σε ομάδες ιθαγενών δόθηκαν κεραίες Starlink, από την Αμερικανίδα επιχειρηματία Allyson Reneau.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν σίγουρα ευεργετική για την φυλή, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση δαγκώματος δηλητηριώδους φιδιού, μπορούσαν πλέον να καλέσουν βοήθεια. Σύμφωνα με τον Enoque Marubo, τον ηγέτη της φυλής, το Starlink έχει ήδη σώσει ζωές.

Παράλληλα, η σύνδεση στο διαδίκτυο, βοήθησε του αρχηγούς φυλών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ άνθρωποι που έχουν συγγενείς σε άλλα χωριά, επανασυνδέθηκαν μαζί τους, μέσω διαδικτύου.

starlink φυλή

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους για την κοινωνία των αυτόχθονων, που με βεβαιότητα μπορεί να κάνει την ζωή τους καλύτερη.

Όμως, ο Alfredo Marubo είπε πως έχει και τα αρνητικά του. Τα μέλη της ομάδας, ξεκίνησαν να μοιράζονται πονηρές φωτογραφίες και βίντεο τους σε ομαδικές συνομιλίες, κάτι που απέχει πολύ από τις συντηρητικές παραδόσεις της φυλής.

Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε μια τάση στους νεότερους, να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πρακτικές και να τεμπελιάζουν. Ο Alfredo Marubo εξέφρασε την ανησυχία του πως τα νεότερα μέλη της κοινότητας εθίστηκαν στον πορνό και άρχισαν να αποκτούν επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι γηραιότεροι της φυλής ανησυχούν για την πολιτιστική διάβρωση στα ήθη, τα έθιμα και την ταυτότητα της φυλής τους.

starlink φυλή

Για αυτό τον λόγο, τα ηγετικά μέλη της κοινότητας, έθεσαν όρια στην χρήση διαδικτύου. Περιορίζουν την πρόσβαση σε 2 ώρες το πρωί και 5 ώρες το βράδυ. Τις Κυριακές η πρόσβαση είναι ελεύθερη όλη τη μέρα. Όμως, ακόμα και με τον περιορισμό χρήσης, υπάρχει ακόμα ανησυχία για τις επιπτώσεις βίαιου περιεχομένου και παιχνιδιών. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τις διαδικτυακές απάτες, καθώς τα μέλη δεν έχουν εμπειρία και γνώσεις ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές.

Nέα hi-tech καταστήματα Cosmote

Ακτιβιστές όπως η Flora Duntra, θεωρεί πως η κοινότητα ευνοείται στο σύνολο από την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Οι νεότεροι της φυλής πλέον έχουν όνειρα να σταδιοδρομήσουν μακριά από την φυλή, να σπουδάσουν και να αναπτύξουν επαγγελματικές δραστηριότητες.

Όμως, οι επικριτές φοβούνται για την διάβρωση και διάλυση των μοναδικών στοιχείων που κάνουν αυτές τις φυλές μοναδικές.

Μπορείτε να δείτε όλο το ρεπορτάζ στους New York Times.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.