Το τοπίο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλάζει και ίσως αυτό να είναι για καλό, ίσως για μία φορά να βγει κερδισμένος ο Έλληνας καταναλωτής. Επιτέλους, μικροί και κυρίως μεγάλοι πάροχοι κατάλαβαν ότι το μέλλον είναι οι οπτικές ίνες και πως έχουμε μείνει – για μία ακόμα φορά – πίσω ως χώρα. Πώς αλλάζει και ποια τα οφέλη για τον καταναλωτή;

Το θαύμα της Inalan

Η γνωστή σε όλους Inalan – που για κάποιους αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη και πάροχο και για άλλους πολυπόθητο όνειρο, διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας με στόχο να καλύψει μεγαλύτερο χώρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η εταιρεία ξεκίνησε στη χώρα μας το 2014 και έχει αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσοι δεν την έχουν ως πάροχο γνωρίζουν λίγα, ενώ ορισμένοι – φίλοι των τυχερών, σκάνε από το κακό τους όταν μαθαίνουνε περισσότερα. Η Inalan υπόσχεται 200Mbps download και upload, με τους πελάτης της να λένε ότι κλειδώνουν ακόμα και πάνω από τα 200Mbps. Η εταιρεία είχε το 2020 κύκλο εργασιών 1.6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μόλις 8.900 ευρώ, γιατί απλά έριξε πολύ χρήμα στην ανάπτυξη του δικτύου της.

Η εταιρεία στοχεύει να διευρύνει τις δραστηριότητες της με στόχο να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις με οπτικές ίνες σε 1.6 εκατ. σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Η ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink που κατέχει η Fierra Infrastructure – της ανήκει η Inalan, ποντίζει ήδη το υποθαλάσσιο καλώδιο ΙΟΝΙΑΝ που θα συνδέσει την Κροατία με την Ελλάδα με στόχο την επέκταση του επίγειου δικτύου Grid Telecom.

Η επιστροφή της ΔΕΗ

Πρόσφατα η ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι επιστρέφει στις τηλεπικοινωνίες με δίκτυο οπτικών ινών έως το σπίτι που θα καλύψει 450.000 σπίτια σε 10 δήμους της χώρας μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες. Ο τελικός στόχος της ΔΕΗ είναι να καλύψει 3 εκατ. σπίτια στα επόμενα 5 χρόνια. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στο δήμο Περιστερίου, έχει καλύψει ήδη 5.000 σπίτια και μέχρι τέλος καλοκαιριού θα καλύψει 15.000 σπίτια.

Όμως, η ΔΕΗ δεν θα προσφέρει εμπορικά ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω του δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσει στην Ελλάδα, οπότε μένει να δούμε σε ποιους παρόχους θα το πουλήσει ή θα το μισθώσει και πόσο ανταγωνιστικές θα είναι στην πραγματικότητα οι τιμές. Πάντως, το δίκτυο της ΔΕΗ μπορείς να προχωρήσει πολύ γρήγορα, με μειωμένο κόστος, και να προσφέρει ταχύτητες έως 1Gbps.

Τι κάνουν οι υπόλοιποι πάροχοι

Όπως και να έχει, οι πάροχοι που αυτή τη στιγμή έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ο ΟΤΕ δρομολογεί επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια για να διευρύνει ακόμα περισσότερο το δίκτυο του και να προσφέρει Fiber to the Home (FTTH) σε 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022, με το νούμερο να φτάνει τα 3 εκατ. μέχρι το 2027 – σήμερα προσφέρει την υπηρεσία σε 560.000 σπίτια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τίποτα να πάνε στο διάολο. 8 mbs 10 χρόνια είμαι εκεί που ζω. Στα παλιά τους τα παπούτσια μας γράφουν ούτε καν έργα δεν έχουν κάνει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.