Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η ΔΕΗ εισέρχεται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, έχοντας ήδη περάσει τις πρώτες οπτικές ίνες στο εναέριο δίκτυο ηλεκτρισμού στο Δήμο Περιστερίου.

Με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο και με μια επιθετική πολιτική, θέλει να αποτελέσει τον αντίπαλο παίκτη της Cosmote στην αγορά χονδρικής. Με το κόστος ανάπτυξης του δικτύου να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, η ΔΕΗ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά χονδρικής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessdaily.gr, στόχος της είναι να διαθέτει μια σταθερή ροή εσόδων κάθε χρόνο, που θα της επιτρέψει να αποπληρώσει τον δανεισμό της, ενώ ήδη έχουν υπάρξει επαφές με εναλλακτικούς παρόχους για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Στόχος του Στάσση, είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο με τιμές χονδρικής πολύ χαμηλότερες από αυτές της Cosmote, με την έκπτωση να αγγίζει το 20%.

Στελέχη της αγοράς, εξηγούν, ότι η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει πολύ γρήγορα το φιλόδοξο σχέδιό της, καθώς διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αυτό της ύπαρξης του εναέριου δικτύου ηλεκτρισμού, πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι οπτικές ίνες, κάτι που μειώνει το κόστος κατά 40% σε σχέση με τους παρόχους που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα και απαιτείται σκάψιμο.

Το σκάψιμο των δρόμων, τα μηχανήματα που απαιτούνται, η επισκευή των οδών και τα υλικά για την αποκατάστασή τους, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτά τα έργα, εκτοξεύουν το κόστος της προσπάθειας.

Ωστόσο, παρά τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα, η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Με τις περσινές πυρκαγιές, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει την υπογειοποίηση των δικτύων κάτι που προς το παρόν έχει παγώσει. Ωστόσο αναδεικνύεται ένα σημαντικό θέμα. Το πόσο ευάλωτο θα είναι το δίκτυο σε φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα, με τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αλέξανδρο Πατεράκη, στόχος της είναι να καλύψει περίπου 3 εκ. νοικοκυριά μέχρι το 2027. Το κόστος αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 530 εκατομμύρια θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.